Brno: Dopravní podnik o prázdninách opraví koleje na Cejlu a Jedovnické

11.06.2019 9:15

Jako každý rok využívá Dopravní podnik města Brna letní měsíce k opravám především tramvajových tratí. V letošním roce dělníci vymění koleje na Cejlu od ulice Soudní po Francouzskou a také 2,5 kilometrovou trať na Jedovnické. Odkládá se ale oprava tratě na Veveří, a to s ohledem na dopravní situaci ve městě.

Brno: Dopravní podnik o prázdninách opraví koleje na Cejlu a Jedovnické
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Stavaři se o letošních prázdninách pustí do rekonstrukcí dvou tramvajových tratí. Obě akce budou hotové do konce srpna tak, aby po nich se začátkem školního roku opět projely tramvaje. „Plánované opravy se snažíme provádět vždy v období prázdnin, kdy lidé odjíždí na dovolené, abychom zatížili co nejmenší počet cestujících,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Práce na Cejlu jsou koordinované s ostatními projekty

První z uvedených akcí navazuje na stavební práce, které probíhají na Zábrdovické. V létě zde proběhne plánovaná výluka pro napojování inženýrských sítí v křižovatce Cejl x Vranovská. Z tohoto důvodu by na části Cejlu nemohly jezdit ani tramvaje. Dopravní podnik této situace využije a opraví na Cejlu trať v úseku Soudní–Francouzská. Opravy za 53 milionů zahrnou výměnu kolejnic a související konstrukce a trať bude odhlučněna a odvodněna. Už od jara tu pak pracují Teplárny Brno na výměně parovodů za horkovody.

Dopravní opatření na Cejlu a v okolí:
• tramvajová linka 2 bude ukončena na kolejové úvrati u Radlasu,
• tramvajová linka 3 bude z Jugoslávské odkloněna k Vozovně Husovice,
• tramvajová linka 4 pojede v úseku Malinovského náměstí – Trávníčkova odklonem ulicí Rooseveltovou a Milady Horákové,
• tramvajová linka 11 bude po dobu prázdnin mimo provoz (náhrada zkrácením intervalu na linkách 3 a 9),
• náhradní autobusová doprava bude zajištěna autobusy X11 z Jugoslávské po trase: Přadlácká–Bratislavská–Cejl–Tkalcovská–Plynárenská–Radlas–Cejl na Malinovského náměstí,

• autobusy linek 55, 58, 201, 202 obsluhující výlukovou zastávku v ulici Lazaretní budou dočasně přeloženy do ulice Pastrnkovy, aby byl zajištěn přestup na náhradní autobusy X11 přes lávku pro pěší.

Na Jedovnické se opraví trať v délce 2,5 kilometru

Rekonstrukcí za 112 milionů Kč projde tramvajová trať v úseku od odbočného uzlu Ostravská po zastávku Novolíšeňská. Kromě výměny kolejového svršku budou z důvodu snížení hlučnosti ve vybraných místech kolejnice opatřeny bokovnicemi. Součástí řešení stavebních úprav jsou čtyři zastávky (Bělohorská, Bílá hora, Líšeňská a Novolíšeňská), všechna nástupiště s výjimkou zastávky Bílá hora směrem do centra (podchod) budou bezbariérové.

S tímto projektem také dojde k výměně výhybek za rychlostní v uzlu Ostravská (u tramvajových linek 8 a 10). Dopravní opatření jsou totožná s projektem Jedovnická.
Dopravní opatření na Jedovnické: 
• tramvajová linka 8 bude odkloněna do Juliánova v intervalovém prokladu s linkou 12,
• tramvajová linka 10 bude ukončena úvraťově v zastávce Krásného,

• náhradní dopravu do Líšně zajistí posílené autobusové linky 55 a 78, které obsluhují přestupní zastávku Dělnický dům.

Na konci června skončí uzavírka na Slovanském náměstí a Chodské

V sobotu 29. června budou ukončeny patnáct měsíců trvající výluky související s uzavírkami na Slovanském náměstí a na ulici Chodské, při nichž došlo k rekonstrukcím inženýrských sítí a komunikací. Na svoji řádnou trasu ulicemi Chodskou a Charvatskou se tak navrátí trolejbusová linka 32 i autobusová linka 67, 68 a 81.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…