Brno: Energetický management ušetří peníze v dalších městských budovách

01.05.2018 21:23

Systém managementu hospodaření s energií, který město Brno zavedlo v roce 2015, se osvědčil. V současnosti pomáhá šetřit energii i peníze za provoz v necelé stovce budov, provozovaných 33 městskými organizacemi. V tomto roce jej proto začne uplatňovat i zbývajících 11 městských organizací.

Brno: Energetický management ušetří peníze v dalších městských budovách
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Jak systém energetického managementu funguje? U konkrétní budovy jsou nejdříve prověřeny její náklady za teplo, elektřinu, plyn a vodu v posledních třech letech. S pomocí těchto dat je vypracován takzvaný akční plán opatření, která sníží její energetickou náročnost. „Energetický management je nejlevnější a přitom velmi účinnou cestou, jak snižovat znečištění ovzduší a zároveň šetřit peníze z městského rozpočtu,“ vysvětluje hlavní cíle projektu Martin Ander, náměstek primátora pro životní prostředí.

Mezi nejčastěji doporučovaná opatření patří výměna plynových kotlů za moderní kondenzační jednotky, zateplení obálek budov, revize časového řízení ohřevu teplé vody, optimalizace distribučních a dodavatelských sazeb, instalace úsporného LED osvětlení a další. Kupříkladu Domov pro seniory Kociánka instaloval LED osvětlení a částečně vyměnil spotřebiče za energeticky úsporné, čímž se podařilo snížit spotřebu elektřiny o více než 35 procent a ušetřit přes 350 tisíc korun ročně.

Mezi organizace, které letos úsporná opatření čekají, patří například Městské divadlo, Divadlo Radost, brněnská Filharmonie, Dům umění města Brna či Úrazová nemocnice. O systém navíc projevily zájem také tři městské části, které se hodlají zapojit rovněž tento rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…