Brno: Filmaři mají dveře otevřené, zastupitelé schválili nadační fond

07.10.2017 11:39

Deset milionů na podporu filmové tvorby v regionu poskytne město Brno a Jihomoravský kraj. Založení Jihomoravského filmového nadačního fondu posvětili brněnští zastupitelé.

Brno: Filmaři mají dveře otevřené, zastupitelé schválili nadační fond
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Včerejší zastupitelstvo schválilo zřízení Jihomoravského filmového nadačního fondu. Město i kraj do něj vloží shodně po pěti milionech.

Prostředky z nadačního fondu mají motivovat filmaře, aby si pro natáčení volili jako lokaci Brno nebo jihomoravský region. Vzniklé audiovizuální snímky, ať už celovečerní filmy, seriály či krátké online série, přispějí k propagaci Brna a kraje v širokém slova smyslu. Samotné natáčení pak pomůže vytvořit pracovní místa v kreativním průmyslu a přináší impuls celé místní ekonomice.

Brno se profiluje jako moderní kulturní metropole

„Brno tím zároveň drží krok s dalšími městy České republiky. Filmové fondy obdobného rozpočtu již fungují v Praze a nově rovněž ve Zlíně. Vznik fondu plánují i v Ostravě,“ vypočítává manažerka Filmové kanceláře Brno Ivana Košuličová. „Brno se tímto činem profiluje jako moderní kulturní metropole. Chceme si budovat značku ‚film friendly‘ regionu, kam se filmaři rádi vracejí a spolupracují s místními institucemi a profesionály,“ doplnila.

Pro podporu audiovizuálního průmyslu Brno již dříve zřídilo Filmovou kancelář, která slouží producentům jako kontaktní místo ohledně možností natáčení v Brně. Nadační fond pro ně má být další pobídkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…