Brno: Janáčkovo kulturní centrum nespí, příprava stavby pokračuje

27.10.2015 21:36

Mezi největší kulturní investice v Brně by mělo patřit Janáčkovo kulturní centrum s koncertním sálem špičkových parametrů. Především Filharmonie Brno si od sálu slibuje kvalitativní posun ve výkonu orchestru i v hudebním zážitku pro posluchače.

Brno: Janáčkovo kulturní centrum nespí, příprava stavby pokračuje
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Mezinárodní architektonická soutěž na kulturní a kongresové centrum v Brně proběhla v letech 2003–2004. Vítězem se stal Atelier M1 architekti. Na soutěž navázala studie proveditelnosti a v letech 2009–2013 projekt k územnímu řízení.

V roce 2013 bylo zahájeno územní řízení s rozdělením na dvě etapy – podzemní část zahrnující parkovací dům a nadzemní část, tedy samotné Janáčkovo kulturní centrum. V témže roce bylo vydáno územní rozhodnutí pro obě etapy, později stavební povolení pro první etapu.

Letos v únoru se začalo pracovat na podzemních garážích. Nejprve přišla na řadu demolice ve vnitrobloku činžovních domů a hydrologický a archeologický průzkum. „Archeologická činnost by měla být hotova do konce ledna 2016, stavba podzemního parkovacího domu skončí v roce 2017. S další etapou chceme na tu první plynule navázat, do konce příštího roku musíme získat stavební povolení pro Janáčkovo kulturní centrum, aby se mohlo od podzimu 2017 začít se stavbou,“ popsal generální ředitel Brněnských komunikací Luděk Borový. Podzemní parkoviště nabídne asi 190 míst a celkem by mělo stát 300 milionů korun.

Rada města Brna bude v nejbližších týdnech schvalovat aktualizaci investičního záměru druhé etapy, tedy výstavby Janáčkova kulturního centra. „Chceme je mít hotové v roce 2019. Nabídne nový koncertní sál s kapacitou 1250 míst. Celkem by realizace měla stát 1,3 miliardy korun a finančně by se na ní měl podílet stát, Jihomoravský kraj a město Brno, které přispěje částkou do 600 milionů,“ uvedl brněnský primátor Petr Vokřál.

O potřebě nového koncertního sálu se v Brně hovoří několik desítek let. „Sál by měl na činnost filharmonie klíčový dopad. Nyní máme zázemí v Besedním domě, ten je ale vhodný pro produkce do 60 hudebníků. Od počátku naší existence, tedy 60 let, pracujeme v provizoriu,“ podotkla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. „V Brně lidé skutečný zvuk filharmoniků neuslyší, museli by vyjet na naše koncerty do zahraničí,“ posteskla si.

Aktuální informace o projektu si mohou zájemci vyhledat na novém webu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…