Brno: Konzervatoř slaví sté výročí, raduje se z nového koncertního sálu

26.09.2019 11:38

Nový, moderní koncertní sál se stal hlavním dárkem, který Konzervatoř Brno dostala od svého zřizovatele Jihomoravského kraje ke stému výročí založení. Na výstavbu sálu zasvěceného „otci konzervatoře“ Leoši Janáčkovi finančně přispělo také město Brno.

Brno: Konzervatoř slaví sté výročí, raduje se z nového koncertního sálu
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Minulý týden se prostor sálu poprvé rozezněl při inauguračním koncertu, příležitost vychutnat si zdejší atmosféru budou mít zájemci také 8. listopadu při oslavách jubilea školy. O významu a maximálním využití novostavby nepochybuje ředitel konzervatoře Pavel Maňásek: „Brňané získali na legendárním bulváru-třídě Kapitána Jaroše excelentní, esteticky působivý koncertní sál. Bude jistě „magnetem“ pro naše studenty i pro externí umělce, kteří si ho mohou pronajmout, a stane se tak kulturním centrem naší čtvrti.“

Koncertní sál Leoše Janáčka je dílem brněnské architektonické kanceláře PROJECT building a celkové náklady na jeho stavbu činily asi 53 milionů korun. „Většinu uhradil ze svého rozpočtu Jihomoravský kraj, účelovou dotaci 12,5 milionu korun poskytlo město Brno, uvedla Monika Brindzáková, mluvčí kraje, pro ČTK.

Konzervatoř Brno letos zahájila stý školní rok. Vznikla v roce 1919 po dlouholetém úsilí Leoše Janáčka spojením jeho varhanické školy a hudebních škol Vesna a Beseda brněnská. Po roce byla soukromá škola vedená Janáčkem zestátněna.

Oslavy jubilea vyvrcholí 8. listopadu setkáním absolventů, prohlídkou nového koncertního sálu i budovy školy a koncertem v Janáčkově divadle. Na něm zahraje mj. Igor Ardašev a dirigovat školní orchestr bude Jakub Klecker, což jsou dvě z mnoha zvučných jmen absolventů brněnské konzervatoře.

Ta v současnosti vyučuje hru na všechny nástroje symfonického orchestru, na kytaru, akordeon, cimbál, zobcovou flétnu, cembalo i saxofon. Je zde možné absolvovat skladbu, dirigování a zpěv či získat vzdělání v hudebně-dramatickém oboru. Stále si také zachovává status výběrové školy (šance na přijetí je u hudebníků přibližně 1:3, u zpěváků 1:5, u herců 1:10).

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…