Brno: Magistrát spustí elektronickou podporu zápisu do základních škol

25.11.2015 21:40

Poté, co v minulých letech nabídlo Brno rodičům dětí elektronický zápis do mateřských škol, chystá se nyní podobná elektronická podpora zápisu také do škol základních.

Brno: Magistrát spustí elektronickou podporu zápisu do základních škol
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

„Chceme tím pomoci především rodičům, kteří si mohou veškeré dokumenty vytisknout doma. Zároveň budou mít možnost sledovat počty dětí dle přijetí na základních školách. Městu a školám přinese elektronický zápis větší přehled o přijetí žáků na jednotlivé školy včetně odložení nástupu,“ řekla první náměstkyně primátora Klára Liptáková.

Elektronická podpora by měla odstartovat začátkem ledna 2016 na adrese www.zapisdozs.brno.cz . Aplikace na tomto webu umožní rodičům zjistit potřebné informace spojené se zápisem, vytisknout si žádost a sledovat výsledky přijetí žáků na jednotlivých školách.

Základní informace o zápisu budou na této webové stránce přístupné již od 1. prosince, aby měli rodiče dost času se se vším seznámit (nyní zatím web ještě funkční není).

O novém systému byli informováni také ředitelé základních škol, pro které je v následujících týdnech připraveno i speciální školení.

Jediným kritériem pro přijetí je spádovost školy. To znamená, že podle místa trvalého bydliště má žák jisté přijetí ve své „spádové“ škole. Pakliže se rozhodne pro jinou školu mimo jeho bydliště, podléhá rozhodnutí o jeho přijetí řediteli příslušné základní školy. Zápisy do školního roku 2016/2017 se uskuteční od 15. 1. do 15. 2. 2016 s tím, že o konkrétním termínu rozhodne ředitel školy.

V případě žádosti o odklad povinné školní docházky předá rodič na spádovou školu zákonem stanové podklady, na základě kterých škola o odkladu povinné školní docházky dítěte rozhodne. Následující rok může rodič, jehož dítěti byla odložena povinná školní docházka při minulém zápisu, přihlásit dítě do libovolné školy s tím, že místo pro přijetí je garantováno vždy ve spádové škole.

Ředitelům škol umožní tento systém lepší přehled o dětech z jejich spádové oblasti. Zjistí, na kolik škol bylo které dítě přijato, zda má odklad školní docházky či zda se k zápisu nedostavilo. V takovém případě bude ředitel školy informovat OSPOD.

V Brně je 66 základních škol, kde navštěvuje necelých 29 tisíc školáků. V letošním roce bylo do prvních tříd přijato zhruba 3 800 prvňáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…