Brno: Medvědí bratři dostali jména Toby a Kuba

12.05.2012 8:23

Křestní listy se jmény Toby a Kuba dostala ve sváteční den 8. května medvíďata kamčatská z brněnské zoo na Mniší hoře. Na slavnostní křest medvídků se přišlo podívat přes 10 tisíc návštěvníků.

Brno: Medvědí bratři dostali jména Toby a Kuba
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Kmotry medvědích bratrů se stali primátor Roman Onderka a zpěvačka Ilona Csáková. O jménech mohli lidé hlasovat po dobu deseti dnů na facebooku, webu zoobrno.cz, mailem i prostřednictvím rádií a internetových médií. Toby a Kuba, vítězná jména, byla horkými favority od první chvíle. Celkem pro všechna jména hlasovalo zhruba 15 tisíc lidí.  

Malí medvídci kromě křestních listů dostali i druhou dávku očkování a pak je chovatelé rychle vrátili zpět k samici Kamčatce. „Právě na ní záleží, kdy medvídky ukáže ve výběhu. Zatím se jí do toho však moc nechce. Chovatelé tak v těchto dnech intenzivně pracují na tom, aby ji přesvědčili, že na čerstvém vzduchu bude medvědí rodince lépe, než v zázemí,“ vysvětlila mluvčí zoo Lucie Kapounová.

Medvíďata se narodila v zoo koncem ledna a byl to vůbec první odchov tohoto druhu medvěda v České republice. Nyní již každé váží přes deset kilo a několik týdnů má tříčlenná medvědí rodina možnost pohybu mimo porodní brloh. Zatím se však vydává jen do vedlejší místnosti a na tzv. pedok. Kamčatka po měsících hladovění nyní dostává ovoce, zeleninu, ryby, ovesné vločky a další pochoutky. I malí méďové zkouší, co by jim mohlo kromě mateřského mléka chutnat. Že se jedná o dva samečky, zjistili chovatelé 26. dubna, kdy medvíďata poprvé na malou chvíli matce odebrali z důvodu čipování, zdravotní prohlídky a vakcinace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…