Brno: Město chystá další opravu parku Špilberk, vybuduje i cestu z ul. Údolní

02.11.2014 8:27 | Zprávy

Revitalizace městských parků na Špilberku pokračuje další, v pořadí již třetí etapou, která zahrnuje rekonstrukci tzv. kočárkové cesty s přilehlými plochami zeleně včetně cest spojujících Velký a Malý Špilberk a rekonstrukci sítě bočních cest na jihozápadní straně kopce.

Brno: Město chystá další opravu parku Špilberk, vybuduje i cestu z ul. Údolní
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Součástí projektu je také komplexní revitalizace přístupové cesty do parku Špilberk z ulice Údolní, která je v současné době takřka v havarijním stavu. Bude zde vybudována nová komunikace, odpočívadlo s lavičkami, veřejné osvětlení a související terénní a sadové úpravy.

Rada města Brna schválila odůvodnění veřejné zakázky ve středu 29. října 2014. Předpoklad zahájení realizace je přelom zimy a jara 2015 s předpokládanou investicí ve výši 39,2 mil. Kč (v tom dotace z ROP NUTS 2 Jihovýchod až 85 procent).

Co se děje v současnosti na Špilberku?

Koncem srpna 2014 byla zahájena oprava severní hradby Špilberku předáním staveniště zhotoviteli s celkovou investicí ve výši 19,3 mil. Kč. V rámci opravy severní hradby bude provedeno její statické zajištění, bude opravena vnější cihelná přizdívka hradby a hradba bude po celé délce odvodněna. Současně bude provedena rekonstrukce části severní terasy (kurtiny) přilehlé k hradbě, spočívající v opravě odvodňovacích žlabů a předláždění této části terasy žulovými kostkami. V rámci rekonstrukce hradby a terasy bude rovněž uložen požární suchovod. Hotovo by mělo být koncem ledna 2015.

V roce 2013 dokončilo město Brno opravu jižního křídla hradu Špilberk za celkovou částku ve výši 155 mil. Kč. Rekonstrukční práce začaly v únoru 2011. Dotýkaly se především dosud neopravené a veřejnosti nepřístupné části hradu, zejména jeho jižního křídla, ale zasáhly také střední křídlo a východní baštu s bastionem. Investice zahrnovala i venkovní úpravy při hospodářském zázemí, které umožní propojení okruhu venkovní vyhlídkové trasy přes vodojemy, aby návštěvníci mohli obejít celý komplex areálu této památky.

Více informací o jižním křídle naleznete v tiskovém servisu www.brno .

Prolink na tiskovou zprávu je: http://www.brno.cz/brno-aktualne/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/rekonstrukce-jizniho-kridla-hradu-spilberku-je-u-konce-zbyva-zazdit-posledni-cihlu/

Rekonstrukce hradu Špilberk má za sebou dlouhou historii

O opravě národní kulturní památky Špilberk se diskutovalo už od osmdesátých let 20. století, stavební práce byly zahájeny v roce 1983. Roku 1992 byla dokončena rekonstrukce kasemat, v následujícím roce byla provedena urychlená adaptace parkánové přízemní části západního křídla na výstavní prostory, včetně vybudování dřevěného mostu nad západním příkopem. V roce 1994 byla provedena rekonstrukce administrativní budovy, o rok později byl obnoven severozápadní bastion, v roce 1996 bylo rekonstruováno severní křídlo pro výstavní účely a také střední trakt. Významným mezníkem byl rok 2000, kdy byla dokončena náročná rekonstrukce východního křídla, vydlážděno velké hradní nádvoří, osazena zvonkohra a pořízeno vybavení pro kulturní akce na nádvoří hradu. Tím skončila I. etapa rekonstrukce. Roku 2001 započala II. etapa rekonstrukce dokončením interiérů rekonstruovaného východního křídla. V následujícím roce pokračovala zahájením výstavby jihozápadního bastionu. Při terénních úpravách staveniště byly archeologickým průzkumem odhaleny cenné pozůstatky původní barokní fortifikace, které si vynutily změnu ve stavebním programu. Současně byla zahájena rekonstrukce vjezdové brány a vydlážděno malé hradní nádvoří včetně mostu přes východní příkop. Jihozápadní bastion s prohlídkovou trasou byl dokončen v prosinci 2007. Roku 2009 byl zpracován projekt „Regenerace a rozšíření služeb národní kulturní památky Špilberk“, výbor Regionální rady Jihovýchod rozhodl o podpoře tohoto projektu na jaře 2010. Realizace probíhala v letech 2010–2013. Předmětem rekonstrukce bylo především celé jižní křídlo, částečně křídlo střední, objekt mezi administrativní budovou a východním přístavkem, kde bylo zřízeno Turistické informační centrum, dále Malá letní scéna na východním bastionu a hospodářské zázemí pod administrativní budovou. Původně veřejnosti nepřístupné jižní křídlo bylo po rekonstrukci upraveno do podoby, kdy ve vnějším jižním křídle se především nacházejí hradní restaurace a kavárna, v přízemí vnitřního jižního křídla šatny se sociálním zázemím pro účinkující na letních kulturních programech na velkém nádvoří. V prvním patře vznikly výstavní sály pro příležitostné výstavy a v patře druhém stálá expozice současného výtvarného umění. V prvním patře středního křídla, v místě provozního zázemí zrušené restaurace Ogilvy, bylo vybudováno edukační centrum a přednáškový sál, v jeho druhém patře prošla reinstalací stálá expozice o meziválečné architektuře Brna.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Festival Inovujeme Plzeň představil moderní technologie v medicíně a lékařství

19:27 Plzeň: Festival Inovujeme Plzeň představil moderní technologie v medicíně a lékařství

Roboti a drony všech druhů a velikostí, umělá inteligence, elektromobilita, virtuální realita i ta s…