Brno: Na Kociánce začala stavba Domu pro Julii

28.07.2022 13:29 | Tisková zpráva

Brněnský Dům pro Julii patří mezi první projekty dětské paliativní péče u nás. Stavba hospice začala poklepem základního kamene v areálu Kociánky, hotovo by mělo být koncem příštího roku. Dům pro Julii bude jedním z prvních pobytových zařízení tohoto typu v České republice.

Brno: Na Kociánce začala stavba Domu pro Julii
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Dětská paliativní péče je u nás stále novinkou. Cílí na těžce nemocné děti a jejich rodiny. Jde o komplexní zdravotní, terapeutickou, sociální, psychoterapeutickou a duchovní pomoc pro pacienta i jeho blízké. Na rozdíl od známějších hospiců pro dospělé se dětská paliativní péče věnuje klientům už od vyslechnutí diagnózy mnohdy po dobu měsíců až roků.

Dům pro Julii představuje jeden z prvních podobných projektů u nás. Hospic bude nabízet odlehčovací pobytovou péči, díky níž si rodiče budou moci odpočinout a nabrat síly. V objektu budou také dvě lůžka pro klienty v terminálním stadiu onemocnění, ubytovací kapacity a zázemí pro rodiče a sourozence a byt posledního rozloučení.

Půjde o třípodlažní budovu s vnitřním atriem, která zapadne do svažujícího se prostředí na Kociánce. Kromě pokojů zde bude společenská místnost a prostory pro různé druhy terapií. K dispozici bude například arteterapie, muzikoterapie, snoezelen, watsu a další rehabilitační metody. Organizace Dům pro Julii bude pokračovat v poskytování odlehčovací a domácí péče přímo v domovech klientů, tato služba obohatila její nabídku v roce 2020.

Stavbu zaplatí město Brno, které poté budovu předá zmíněné organizaci. Ta bude hospic následně provozovat. Celkové náklady na stavbu dosahují téměř 160 milionů korun bez DPH. Městu se povedlo získat na projekt dotaci z evropských fondů v hodnotě 92 milionů korun, zbytek zaplatí ze svého rozpočtu. Stavba by měla být hotová za 15 měsíců.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…