Brno: Na Nopově vznikne nový, moderní domov pro seniory

02.08.2022 19:15 | Tisková zpráva

Vůbec poprvé v Brně vznikne nový domov pro seniory díky partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem. Na Nopově místo nynějšího domova vyroste nová budova, proměnou projde i okolí. To vše se děje na základě vysoutěžené koncese, kterou partnerská společnost bude držet po dobu 30 let.

Brno: Na Nopově vznikne nový, moderní domov pro seniory
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Domov pro seniory na Nopově ulici v Židenicích dlouhodobě neodpovídá moderním standardům pro tato zařízení. Postupem času se ukázalo, že nejvhodnějším řešením není rekonstrukce, ale zcela nová budova „ušitá“ přímo na míru potřebám seniorů.

Anketa

Bojíte se, že kvůli globálnímu oteplení masivně vyhoří naše lesy?

4%
94%
hlasovalo: 3869 lidí

Po demolici starého objektu tu vyroste nový s pěti nadzemními a jedním podzemním podlažím, který nabídne celkem 300 lůžek, což je o 75 více než v původním. Součástí bude také solitérní zahrada, zelená střecha a pobytová terasa na každém z pater. V jednotlivých podlažích bude celkem 10 oddělení – na každém patře dvě –, která budou mít svoje společné prostory, terapeutické místnosti i zázemí pro pracovníky.

Aktuálně začínají projekční práce, se stavbou by se mělo začít v roce 2024. První obyvatelé by se mohli do domova nastěhovat na počátku roku 2027.

Spolupráce veřejného a soukromého sektoru – tedy města Brna a skupiny BeneVita – znamená, že koncesionář bude stavět na pozemcích města, které však stále budou majetkem Brna. Stejně tak bude i zcela nová a moderní budova domova pro seniory od počátku stavěna pro město a zůstane v jeho majetku. Koncesionář následně bude domov provozovat, a to na základě smlouvy po dobu 30 let. Město bude investici splácet na základě „služebného“ za dostupná lůžka. Po uplynutí lhůty stanovené v koncesi se Brno stane i provozovatelem tohoto domova pro seniory.

Provoz bude hrazen podle systému, který je běžný i v ostatních domovech pro seniory, tedy úhradami od klientů ve výši stanovené ministerskou vyhláškou, příspěvkem na péči, částečně i úhradami od zdravotních pojišťoven. Počítá se také s příspěvky ze státního rozpočtu a od Jihomoravského kraje.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…