Brno: Na nově odkryté barokní fresky se můžete přijít podívat, spustili jsme rezervační systém

14.01.2022 15:47 | Tisková zpráva

Po zhruba 150 letech se takzvaný sál Rady na Nové radnici dočkal obnovení barokních fresek, zakrytých později dalšími vrstvami omítek.

Brno: Na nově odkryté barokní fresky se můžete přijít podívat, spustili jsme rezervační systém
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Pozoruhodný příběh tohoto místa prozradí zájemcům průvodci na prohlídkách, které magistrát a TIC Brno připravily na konec ledna a začátek února.

Prohlídky sálu Rady jsou v plánu ve dvou týdnech, vždy od pondělí do čtvrtka, a to od 24. do 27. ledna a od 31. ledna do 3. února. Na výběr mají lidé z několika časů v odpoledních a podvečerních hodinách. Vstup je zdarma, ale rezervace předem je nutná – provést ji lze na webu ZDE.

Fresky vznikly v sále Rady koncem 20. let 18. století, v době, kdy v komplexu dnešní Nové radnice sídlil Zemský dům a konkrétně tato místnost sloužila jako soudní tribunál. Další historický vývoj ale umělecké výzdobě nepřál – budovu později využívali vojáci jako skladiště nebo město jako lidovou vývařovnu. Výsledkem toho byla taková devastace fresek, že bylo koncem 19. století rozhodnuto, že budou zalíčeny.

Od té doby fresku nikdo neviděl až do roku 2019, kdy restaurátoři začali v rámci rekonstrukce celého sálu Rady s jejím odkrýváním. Jak si s torzem fresky restaurátoři poradili, co se jim o neznámé fresce podařilo zjistit a proč jsou na stěně namalovány jen dvě sochy místo původních tří, se dozvíte na komentovaných prohlídkách.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

19:06 Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

Také v letošním roce, který je obrazně řečeno zalitý Smetanou, chceme uctít památku M. D. Rettigové,…