Brno: Na odstraňování bariér ve městě pracuje už rok a půl poradní sbor

19.10.2018 13:47

Poradní sbor Rady města Brna pro bezbariérové Brno zajišťuje od března loňského roku řešení oblasti přístupnosti města a odstraňování bariér včetně poradenské činnosti pro širokou škálu městských institucí.

Brno: Na odstraňování bariér ve městě pracuje už rok a půl poradní sbor
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Snahou je především vytvářet prostředí, které umožní bezpečný a samostatný pohyb všem uživatelům, a to bez ohledu na jejich schopnosti, znalosti, zdravotní stav. Postupně se tak odstraňují bariéry, které omezovaly především handicapované spoluobčany.

„Poradní sbor se dlouhodobě věnuje zlepšování přístupnosti města Brna a odstraňování bariér a dává podněty ke koncepčnímu řešení závažných problémů. Také úzce spolupracuje s institucemi a organizacemi zastupujícími jednotlivé cílové skupiny a přispívá k osvětě veřejnosti v této problematice. Lidé se na něj mohou obracet s konkrétními podněty, kterými se sbor dále zabývá. Pro rok 2018 bylo v rozpočtu města Brna na bezbariérové úpravy vyčleněno 10 milionů korun,“ komentoval první náměstek primátora a předseda poradního sboru Petr Hladík.

Od vzniku sboru proběhlo devět setkání, na kterém se řešily například konkrétní podněty na stavební úpravy, odborné konzultace k bezbariérovému užívání staveb, spolupráce při zavádění rezidentního parkování ve městě Brně (otázka ZTP a ZTP/P), navázání spolupráce s městskými částmi a s magistrátními odbory nebo osvětová činnost pro veřejnost. Zároveň sbor spolupracoval na tvorbě Manuálu řešení bytových domů a staveb občanského vybavení a Plánu zdraví města Brna.

„Z konkrétních příkladů mohu zmínit konzultace při projektování městských bytových domů na Mostecké, Plynárenské, Podnásepní, dále proběhly koordinační schůze při projektování zastávky MHD na ulici Křenová nebo při umisťování cyklostojanů bikesharingových společností, spolupracujeme na probíhající rekonstrukci Dominikánského náměstí. V neposlední řadě se účastníme i přípravy rekonstrukce polikliniky Zahradníkova,“ dodal Petr Hladík.

Poradní sbor také pracuje na podnětech, které občané zasílají na e-mailovou adresu bariery@brno.cz. Po společném jednání s dotčenými magistrátními odbory a Brněnskými komunikacemi byly vybrány ty hlavní, které budou realizovány.

- Dornych x Koliště: přechod
- Benešova: přechod u autobusového nádraží
- Bělohorská: tramvajová zastávka
- Malinovského nám: přechody přes tramvajovou trať
- Benešova: přechod přes tramvajovou trať, přístup na tramvajový ostrůvek
- Šilingrovo nám: místo pro přecházení
- Bělohorská–Mazourova: přechod
- Ernsta Macha: přechod
- Zámecká: přechod
- Viniční: přechod
- Kubíčkova: autobusová zastávka oboustranně včetně přechodu

Realizaci těchto úprav budou zajišťovat Brněnské komunikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…