Brno: Na zelené projekty vyčlenili radní 1,7 milionu

17.06.2021 10:11

Projektové dokumentace, studie i skutečné terénní úpravy – rozličný charakter měly projekty spjaté se životním prostředím, kterými se na minulém jednání zabývali brněnští radní. Jejich realizaci chtějí podpořit celkem 1,7 milionem korun. Přidělení financí podléhá ještě schválení zastupitelů.

Brno: Na zelené projekty vyčlenili radní 1,7 milionu
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Dva projekty bude mít na starosti Odbor vodního a lesního hospodářství a zemědělství MMB. „Jde o terénní úpravy v lokalitě Rakovec na Brněnské přehradě, kde vytvoříme na pláži několik řad kaskádovitých ploch, aby tak vznikl jakýsi přírodní amfiteátr. Lidé ho budou moci využít k běžné relaxaci a opalování, ale dole vznikne i malé dřevěné pódium, takže se tu budou moci odehrávat i různé akce, třeba cvičení, vystoupení dětí nebo mobilní kino, jehož provoz už si lidé vyzkoušeli na jaře,“ připomněl první náměstek primátorky Petr Hladík. „Na celý záměr se nyní zpracuje projektová dokumentace, se samotnými úpravami plánujeme začít až na podzim, aby práce nenarušily hlavní sezónu na pláži,“ doplnil. Projektová dokumentace bude podle odhadů stát 150 000 Kč.

Druhým podpořeným projektem je studie o vermikompostování, která se zaměří na možnosti tohoto způsobu zpracování biologického odpadu ve školách. Výstupem výzkumu, který provede Mendelova univerzita, bude metodika vermikompostování pro určitý počet osob-studentů a vermikompostér vhodný pro zpracování gastro odpadů z jídelen pro odpovídající počet strávníků. Odborníci se zaměří i na to, zda hmota zpracovaná ve vermikompostéru může sloužit jako přírodní hnojivo, které by se dalo využít na zelených plochách ve městě. Náklady na zpracování studie se předpokládají ve výši 550 tisíc korun.

Kancelář architekta města se postará o revitalizaci toku a vývařiště Svrateckého náhonu, pro kterou se nyní bude připravovat projektová dokumentace. „Jedná se o úpravu území bezprostředně navazující na prováděná protipovodňová opatření, a to v oblasti bývalé TJ Favorit. Když se tu budování protipovodňových opatření plánovalo, město ještě nebylo vlastníkem všech pozemků, což se nyní změnilo,“ vysvětlil Petr Hladík. Projektová dokumentace bude podle odhadů stát 1 milion korun.

Lesy města Brna dostaly zelenou k vykupování pozemků

Radní na svém minulém zasedání řešili výkupy lesních pozemků. Těmi je pověřena společnost Lesy města Brna, a. s., která spravuje všechny lesní majetky města Brna na základě pachtovní smlouvy. „V současné době kůrovcové kalamity mnozí nejen drobní vlastníci nejsou schopni zvládnout zpracování kůrovcové hmoty i zákonné znovuzalesnění. V takovém případě může být prodej městu Brnu optimálním řešením situace. S městem jako novým vlastníkem mají původní majitelé jistotu, že o les bude postaráno s péčí dobrého hospodáře, pod drobnohledem vedení města i občanů. Pro město je na druhou stranu přínosem, že sceluje svoje pozemky,“ uzavřel Petr Hladík. Pro rok 2021 bylo dohodnuto provádět výkupy lesních pozemků až do výše 5 milionů korun.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…