Brno: Nájemce padesáti startovacích bytů určí losování 26. listopadu, vysílané bude online

25.11.2020 7:35

Do 20. října se mohli zájemci hlásit o 50 startovacích bytů. Z těch, kteří splňují kritéria, se bude ve čtvrtek 26. 11. od 11 hodin losovat na Nové radnici.

Brno: Nájemce padesáti startovacích bytů určí losování 26. listopadu, vysílané bude online
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Během vyhlášeného výběrového řízení přišlo skoro 300 přihlášek o startovací byty. Drtivá většina žadatelů splňovala podmínky, jako je věk do 35 let, výše společného čistého příjmu do 58 tisíc korun nebo bezdlužnost za nájem či služby. Ve čtvrtek 26. 11. tak budeme nájemce 50 startovacích bytů losovat z 274 přihlášek,“ uvedl náměstek pro oblast bydlení a správy majetku Jiří Oliva. „Losovat se podle pravidel u každého bytu bude nejprve ze zájemců s dítětem, následně ze sezdaných a registrovaných párů a ve třetím pořadí z nesezdaných párů, na každý byt se budou losovat i náhradníci,“ upřesnil.

Losování proběhne ve čtvrtek 26. 11. 2020 od 11.00 v prostorách Sněmovního sálu Nové radnice na Dominikánském náměstí 1 v Brně.

„Chtěli jsme, aby všichni zájemci mohli být losování osobně přítomní, jak to bylo v předešlém kole, ale opatření proti covidu to bohužel nedovolují, takže to alespoň budeme živě vysílat na internetu. Pro maximální transparentnost bude přítomen notář, zúčastnit se mohou zástupci médií. Zvukový a obrazový záznam zůstane zachovaný i pro archivaci,“ dodal Jiří Oliva s tím, že předpokládané trvání akce je cca 4 hodiny. Přímý přenos bude možné sledovat na facebookové stránce ZDE.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí

Startovací byty

Projekt startovacích bytů má pomoci mladým lidem s osamostatněním a třeba i založením rodiny. V bytě se sníženým nájemným, ve kterém mohou bydlet až pět let, mají možnost našetřit si prostředky na budoucí bydlení.

Aktuálně má město k dispozici 120 startovacích bytů, což je jednou tolik než v roce 2019 (tehdy jich bylo 65). Nacházejí se například na Stamicově, Dukelské, Mostecké, Orlí nebo Vlhké. V tomto výběrovém řízení jich bylo k dispozici 50, většina z nich v novostavbách na Vojtově a Valchařské.

O startovací byt mohou ve výběrovém řízení zažádat páry, jejichž celkový čistý měsíční příjem činí minimálně 27 300 Kč a maximálně 58 013 Kč. Oba žadatelé musejí být zletilí, ale mladší 35 let, nesmějí vlastnit dům nebo byt a ani být jeho nájemcem (nebo musí prokázat, že je toto bydlení vzhledem k jejich finanční či sociální situaci nevyhovující). Podmínkou také je, aby žadatelé neměli žádné dluhy za užívání bytu nebo za služby s tím spojené. Přihlásit se lidé mohou o více bytů zároveň.

Pokud jsou vybráni u jednoho, jsou z dalšího losování vyřazeni.

Smlouva o nájmu se uzavírá na dobu určitou tří let s možností prodloužení o dva roky.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…