Brno: Nová turistická autobusová linka zamíří až do Dolního Rakouska

26.06.2016 12:37

Vznik sezónní autobusové linky Turistbus, která bude o víkendech několikrát denně jezdit mezi Podivínem, Lednicí a Valticemi na moravské straně, Herrnbaumgartenem, Poysdorfem, Falkensteinem a Drasenhofenem na straně rakouské, a pak zpět na Moravu přes Mikulov, Pernou a Pasohlávky, posvětili svým rozhodnutím 23. června zastupitelé Jihomoravského kraje.

Brno: Nová turistická autobusová linka zamíří až do Dolního Rakouska
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Prioritou vzájemné spolupráce Jihomoravského kraje a země Dolní Rakousko v oblasti veřejné dopravy je kromě pravidelné dojížďky za prací a do škol také přeshraniční cestovní ruch. Nová linka přiblíží rakouským turistům atraktivní turistické lokality jižní Moravy, jako je Pálava, Lednicko-valtický areál nebo Aqualand v Pasohlávkách. Stejně tak budou mít (nejen) Moravané snadnější přístup k zajímavostem Dolního Rakouska,“ představil cíle autobusového spojení náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu a majetek Roman Hanák s tím, že Turistbus také zlepší dopravní obslužnost na trase Valtice – Lednice – Podivín a v řadě obcí výrazně zvýší počet víkendových spojů směrem do Brna.

V červenci a srpnu nepojedou navíc turistické autobusy jen o víkendu, ale dva spoje vyrazí z Aqualandu přes Mikulov do Poysdorfu i v pátek. „V době Pálavského Vinobraní a současně probíhajících vinařských slavností v Poysdorfu bude na lince zajištěn i zvláštní noční spoj,“ uvedl Jiří Horský, ředitel společnosti KORDIS JMK, která koordinuje Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje. Horský také dodal, že atraktivní nabídku spojů doplní i atraktivní cena: „O víkendu mohou cestující využít turistickou jízdenku Pálava, která platí 24 hodin od zakoupení u řidiče na všech autobusových i vlakových spojích IDS JMK v oblasti Pálavy včetně Břeclavi i rakouského území. Za 100 korun mohou o víkendu bez starosti cestovat s jednou rodinnou jízdenkou Pálava celý den až 2 dospělí plus 3 děti.“

Zahájení provozu naváže na získání potřebných povolení

Díky Turistbusu se Poysdorf i okolní turisticky zajímavé obce stanou dobře dosažitelné i ve směru od Brna, Břeclavi, Znojma či Hodonína. Současně se výrazně zlepší dostupnost Lednice a Valtic pro hosty ubytované v autokempu Merkur v Pasohlávkách a opačně Aqualand Moravia i autokemp Merkur se stane dobře dostupným i pro hosty ubytované v Lednici, Valticích, Břeclavi a dalších obcích.

Zahájení provozu Turistbusu naváže na získání potřebných povolení. „Nejbližší reálný termín je 1. července letošního roku,“ doplnil Hanák s tím, že Jihomoravský kraj se ve smlouvě zaváže zajistit provoz spojů této linky na svém území. Spolková země Dolní Rakousko se bude na projektu v následujících pěti letech podílet ročním příspěvkem ve výši maximálně 10 tisíc euro. Finanční příspěvek na provoz linky přislíbily rovněž společnosti Aqualand Moravia a Autokemp Merkur Pasohlávky.

Jihomoravský kraj jedná s představiteli spolkové země Dolní Rakousko o spolupráci v oblasti veřejné dopravy dlouhodobě. Podporu pro linku Turistbus se podařilo dohodnout na počátku letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…