Brno: Nové obojživelné vozidlo poslouží bruslařům i záchranářům

02.12.2018 19:03

Upravit zamrzlou přehradu pro bruslaře nebo dostat záchranáře k člověku, pod kterým se propadl led. Obě funkce zvládne nová rolba Spyder 6x6, kterou město pořídilo díky participativnímu rozpočtu. V loňském ročníku Dáme na vás získal projekt 1030 hlasů a stal se jedním z 16 vítězných.

Brno: Nové obojživelné vozidlo poslouží bruslařům i záchranářům
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Navrhovatelem projektu je Arnošt Petrů. Sám je jedním z tisíců lidí, kteří v zimě využívají zamrzlé vodní plochy Brněnské přehrady k bruslení. Ve svém projektu navrhl, aby bruslařský okruh o délce 1–2 km upravovala rolba, která by povrch kvalitně odkartáčovala a odhrnula sníh. Vzniklý hladký povrch je pro bruslení pohodlnější. „Bruslení na Prýglu je sport, zábava, skutek pro zdraví, společenská záležitost pro sportovce, rodiny s dětmi i se psy, prostě pro všechny. Jen ale všechno záleží na tom, aby mrzlo,“ doplnil navrhovatel Arnošt Petrů.

Rolbu využijí i složky Integrovaného záchranného sboru. Podobným obojživelným vozidlem dosud nedisponovaly. Stroj bude dostupný různým složkám IZS, uložený bude u poříční jednotky Městské policie Brno v blízkosti přístaviště. Využitelný bude nejen v krizových situacích, kdy se pod někým propadne led, ale také při měření síly ledu a vytyčování oblastí, které jsou nebezpečné pro pohyb osob. „Tento projekt je příkladem, že participativní rozpočet může sloužit i k investici do udržování veřejných prostorů. Brněnská přehrada je krásným místem, které využívá široká veřejnost a které si zaslouží svoji pozornost. Bruslení na přehradě je pěkným zimním zážitkem, a tak doufám, že letošní zima bude přát k využití rolby. Těším se, že se potkáme na Prýglu s bruslemi na nohou,“ říká Tomáš Koláčný, náměstek primátorky města Brna pro oblast participace veřejnosti.

Projekt „Chceme příští zimu zase bruslit na dráze na Pryglu?“ se umístil v loňském finálovém hlasování na 13. místě, celkové náklady dosáhly 781 500 Kč. V letošním roce je čtvrtým dokončeným vítězným projektem. Realizátorem projektu jsou Lesy města Brna, které se budou nadále starat i o provoz rolby.

Aktuální postup v realizaci dalších vítězných projektů z roku 2017 můžete sledovat na webu Dáme na vás (ZDE). 

Jedenáct vítězných projektů letošního ročníku se začne realizovat od příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…