Brno: O víkendu se před horkem schováte v podzemí i v zahradě

22.07.2022 16:14 | Tisková zpráva

Tento víkend vrcholí festival Mendel, těšit se můžete na velkou řádku koncertů, přednášek a mnoho dalšího. Dalším tipem je festival Meeting Brno, který letos upozorňuje na místa křížení – historie, umění, společnosti, a to vše na pozadí Brna. V parném období se zchladíte třeba v kasematech na Špilberku nebo v kapucínské hrobce, kde si nyní prohlédnete i vzácný kalich barona Trencka.

Brno: O víkendu se před horkem schováte v podzemí i v zahradě
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Oslavy 200letého výročí narození Gregora Johanna Mendela (ZDE) jsou v plném proudu a jejich vrcholem bude nastávající víkend. S jeho dílem se seznámíte na výstavě v Mendelově muzeu v augustiniánském opatství. Zároveň si užijete bohatý hudební program, již v pátek vystoupí legendární skupina Kool & The Gang. Sobota přeje tuzemským interpretům – nevynechejte koncert Ewy Farne, Lake Malawi či Barbory Polákové. V oranžerii se každý den bude cvičit pilates a své znalosti si prohloubíte na velkém množství přednášek. Zlatým hřebem bude sobotní ohňostroj nad hradem Špilberk.

Kouzelná zákoutí botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity jsou přes letní prázdniny ještě zajímavější. Kromě nevšedních květů vaši duši povznesou i sochy studentů Fakulty výtvarných umění VUT na výstavě Sochy mezi květy (ZDE), která se letos koná už popáté. Vstup do zahrady je volný.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

Ve vyprahlých dnech se mnohdy nechce dělat vůbec nic, pokud ožíváte se setměním, možná vás nalákáme na brněnská letní kina (více ZDE). Vlahé večery v trávě s nejnovějšími, ale také staršími, pečlivě dramaturgicky vybranými snímky si užijete hned na pěti místech. Letní kino v Nové Zbrojovce láká na industriální notu, v centru města navštívíte Scalní letňák, letní kino Brno-střed nebo vás nadchne filmové plátno v kulisách Špilberku. V zahradě vily Löw-Beer si kromě filmového zážitku odnesete i trochu prvorepublikové elegance.

Festival Meeting Brno (ZDE) se letos koná posedmé a stále otevírá palčivá témata naší historie i aktuálních událostí. Tématem tohoto ročníku jsou místa křížení. Všemu vévodí významné osobnosti: jak Mendel, tak Hugo Iltis, jehož zásluhou se dědictví prvního genetika zachovalo a vzkvétalo. Součástí bude již tradiční Pouť smíření. Na mnoha přednáškách a debatách se dozvíte více o posledním habsburském císaři Karlu I., jehož 100. výročí úmrtí si v tomto roce připomínáme, a jeho ženě Zitě. Nenechte si ujít hru Divadla Feste Fantastické rasy a kde je najít. Ta bude mít premiéru 25. července v Augustiniánském opatství.

Open air festival Jakubák (ZDE) pokračuje v pestré koncertní nabídce i tento víkend. Po debatě s bývalým ministrem kultury Danielem Hermanem a současným ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem bude v sobotu večer následovat jazzový koncert Mirka Hanáka, Vincence Kummera a Jiřího Suchého. Piano, kontrabas a saxofon se rozezvučí v sobotu o půl osmé.

Vytoužený stín a chládek najdete třeba v kasematech na hradě Špilberku (ZDE). Systém chodeb s valenou klenbou vznikl již v baroku a původně nejtvrdší věznici v habsburské monarchii si nyní prohlédnete podle mapky i samostatně. Podzemní teploty nabízí také Kapucínská hrobka (ZDE), kde si přes léto můžete prohlédnout Trenckův kalich. Tuto rokokovou mešní nádobu nechal vyrobit přímo nechvalně proslulý velitel pandurů jako vyjádření vděčnosti za záchranu po těžkém zranění.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…