Brno: Pochozí střechy, okna a rozvody. Dům pro Julii získává svou tvář

31.07.2023 22:09 | Tisková zpráva

Čilý ruch panuje na stavbě nedaleko domu pro seniory na Kociánce. Dům pro Julii zde roste jako z vody. Jak se vše vyvíjí, jsme zjišťovali skoro do roka a do dne od poklepání základního kamene. Vše je na dobré cestě a hospic už získává svoji tvář.

Brno: Pochozí střechy, okna a rozvody. Dům pro Julii získává svou tvář
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Budoucí hospic je jedinečný nejen svým přínosem pro paliativní péči o děti a mladistvé u nás, ale také svým architektonickým návrhem, který respektuje krajinné uspořádání místa. Díky využití kopcovitého terénu vzniká čtyřkřídlá stavba se třemi podlažími a vnitřním atriem. Jedním z prvních úkolů stavbařů bylo terén přichystat pro stavbu, což znamenalo odtěžit značnou část zeminy svahu. Při těchto pracích se ukázalo, že se pod vrchní vrstvou zeminy nachází skládka komunálního odpadu, o které nikdo nevěděl. Musela být kompletně odtěžena, odvezena k likvidaci a terén pod úrovní základové spáry byl stabilizován betonem.

V tuto chvíli je zcela hotová hrubá stavba, hrubé rozvody vnitřních instalací a začínají se osazovat okna. Současně se pracuje na konstrukčních vrstvách střech. Rovné střechy budou osázeny zelení a budou pochozí pro návštěvníky hospice. Do konce prázdnin budou dokončeny vnitřní sádrové omítky, obklady a osazena okna.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19433 lidí

Projektanti i stavbaři velmi dbají na maximální ochranu a zachování původních stromů. Vidíme to ve vnitřním atriu, kde stále rostou tři letité stromy. I po dokončení kolem nich bude dostatečný prostor, aby dále prospívaly. Nádvoří bude tvořit klidovou a relaxační zónu s vegetací a jezírkem.

Tři podlaží budovy jsou spojená s okolím tak, že na první pohled není zřetelná velikost domu. Část budovy je zapuštěna do svahu a díky pochozí střeše bude propojena s okolním parkem. Centrální prostřední podlaží nabídne pokoje klientů, společné místnosti a prostory pro různé druhy terapií. Ve spodní části budou umístěny kanceláře, zázemí pro pracovníky, sklad a další provozní místnosti. Ve vrchním patře najdeme pokoje pro rodiče a sourozence. Stavba by měla být hotová v dubnu příštího roku.

Dětská paliativní péče je aktivní komplexní péče o somatickou, psychickou a spirituální stránku nemocného dítěte. Zahrnuje také poskytování podpory rodině. Tato péče začíná v okamžiku stanovení diagnózy život limitujícího nebo život ohrožujícího onemocnění a pokračuje bez ohledu na to, zda je dítěti zároveň poskytována léčba zaměřená na diagnostikované onemocnění. Poskytovatelé zdravotní péče musí vyhodnocovat a mírnit fyzické, psychické a sociální strádání dítěte.

Efektivní paliativní péče vyžaduje široký multidisciplinární přístup, který začleňuje rodinu dítěte a využívá také dostupných komunitních zdrojů; tato péče může být úspěšně realizována i s limitovanými prostředky. Dětská paliativní péče může být poskytována v pobytových zařízeních, ve zdravotnických zařízeních a v domácím prostředí.

(zdroje: brno.cz, Světová zdravotnická organizace – WHO)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

16:31 Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

Podobně jako v první etapě, která se uskutečnila v loňském roce, bude hlavním předmětem stavby přede…