Brno: Pouť smíření připomněla „divoký“ odsun

03.06.2018 17:01

Vysídlení Němců z Československa, které se na konci 2. světové války proměnilo v často krvavý a násilný akt pomsty, připomněla dnešní Pouť smíření. Stejně jako předchozí ročníky, i tento začínal u hromadného hrobu obětí odsunu v Pohořelicích a jeho trasa symbolicky vedla zpět do Brna. Na pochod se vydalo 250 lidí.

Brno: Pouť smíření připomněla „divoký“ odsun
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Pietního pochodu se kromě primátora Petra Vokřála letos zúčastnil také předák sudetských Němců Bernd Posselt. „S účastí jsem spokojený, letos přijela spousta pamětníků včetně autobusu ze Stuttgartu či hostů z Rakouska. Měli jsme také skvělé počasí,“ řekl organizátor Jaroslav Ostrčilík, který upomínkové pochody pořádá již od roku 2007. „Velice mě těší, že chodí i mladí lidé a děti, že jsme takovou generačně barvitou záležitostí,“ dodal Ostrčilík.

„Věřím, že dnešní společná cesta i všechna ostatní festivalová setkání v nás posílí přesvědčení, že k důstojnému, svobodnému a tvůrčímu soužití vede cesta pouze prostřednictvím dialogu a snahy o vzájemné poznání a porozumění,“ okomentoval akci brněnský primátor Petr Vokřál.

Pouť smíření se koná v rámci festivalu Meeting Brno. 32 kilometrů dlouhá trasa vede přes Ledce, Rajhrad a Modřice. Jejím cílem je augustiniánské opatství na Mendlově náměstí. Součástí dnešního programu bude ještě také koncert kapely Urband.

Tzv. brněnský pochod smrti

Akce odkazuje na událost z května 1945, kdy bylo dvacet tisíc německy mluvících Brňanů včetně seniorů a dětí vyhnáno ze svých domovů, přičemž více než 1700 jich cestu k rakouským hranicím nepřežilo kvůli vyčerpání, nemocem či krutému zacházení ze strany dozorců. Tato událost vešla do dějin jako tzv. brněnský pochod smrti.

„Byla to chvíle, kdy Brno přišlo o další část svérázné multikulturní a tolerantní duše, chvíle, kdy pokračovalo to, co započali nacisté deportací brněnských Židů a Romů a dovršil komunistický režim vyhnáním nepohodlných svobodomyslných lidí,“ dodal k brněnskému pochodu smrti primátor Petr Vokřál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…