Brno: Primátorka navrhla udělit čestné občanství historičce Mileně Flodrové u příležitosti jejího životního jubilea

29.01.2020 15:59

Čestnou občankou města Brna by se mohla příští rok stát také historička Milena Flodrová. U příležitosti 85. narozenin této neúnavné propagátorky Brna a jeho historie to navrhla primátorka Markéta Vaňková na podnět publicistů Miloše Šenkýře a Jiřiny Veselé.

Brno: Primátorka navrhla udělit čestné občanství historičce Mileně Flodrové u příležitosti jejího životního jubilea
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

„Myslím, že mezi Brňany by se jen těžko našel někdo, kdo by jméno Mileny Flodrové nikdy neslyšel. Ona sama byla a je pravověrnou Brňankou, tedy člověkem, který se svým městem dýchá a má ho rád. Velmi si cením toho, že paní Flodrová můj návrh přijala, i když chápu, že vzhledem k její skromnosti to pro ni nebylo snadné rozhodnutí,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková, která o víkendu historičce osobně popřála k jejímu jubileu.

Podle platných pravidel uděluje zastupitelstvo čestné občanství jednou za své volební období, a to na prosincovém zasedání konaném ve třetím roce volebního období. Návrh na udělení předtím musí ještě projít pracovní skupinou zřízenou pro tento účel Radou města Brna, poté bude předložen k projednání Radě města Brna.

Mezi nositeli čestného občanství Brna jsou lidé žijící v zahraničí (spisovatel Milan Kundera), ale i ti, kteří ve městě stále žijí (Emil Boček). Mnoho osobností toto ocenění získalo až in memoriam.

Mgr. Milena Flodrová je nositelkou Ceny města Brna (2000), Ceny Jihomoravského kraje (2006) a Pamětní medaile sv. Petra a Pavla udělované brněnským biskupstvím (2007). Je také držitelkou ceny Média na pomoc památkám. Jejím jediným životním zaměstnavatelem bylo Muzeum města Brna, kam nastoupila po absolvování brněnské filozofické fakulty (obor historie a archivnictví). Spolupodílela se na vzniku jedinečného systému značení brněnských ulic i na tom, že Brno má ze srovnatelných měst nejlépe zmapovanou historii vývoje názvů ulic a veřejných prostranství. Tento seznam se pak stal jedním ze základních kamenů Internetové encyklopedie dějin Brna, která je rovněž nejrozsáhlejším projektem svého druhu (a Milena Flodrová patří k jeho aktivním tvůrcům). Výsledky své práce shrnula Milena Flodrová v desítkách publikací, článků či rozhlasových rozhovorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…