Brno: Přírodovědná stanice Kamenačky se naplno otevírá veřejnosti

25.05.2017 19:47

S více než 60 druhy plazů a obojživelníků, savců, ptáků, ryb a bezobratlých, se mohou seznámit mladí nadšenci v nově zrekonstruované Přírodovědné stanici Kamenačky v Brně. Její největší původní obyvatelé - nyní již dvoumetroví kajmani - se zde zabydlí v průběhu léta. Jihomoravský kraj investoval do tohoto projektu více než 21 milionů korun.

Brno: Přírodovědná stanice Kamenačky se naplno otevírá veřejnosti
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Jak konstatoval hejtman Bohumil Šimek, který modernizovanou přírodovědnou stanici ve čtvrtek 25. května 2017 slavnostně otevřel spolu s náměstkyní Taťánou Malou, Jihomoravský kraj investoval do tohoto projektu přibližně 21 milionů korun. „Podařilo se uskutečnit dlouho očekávanou investici Jihomoravského kraje, která v posledních letech představovala nejčastěji zmiňovaný podnět veřejnosti směrem ke krajským politikům v rámci ankety Váš kraj, Váš rozpočet. Děkuji všem, kdo se podíleli na realizaci tohoto projektu. Přírodovědné stanici pak přeji do dalších let stálý zájem mladých i odrostlejších přátel přírody,“ uvedl při otevření opravené stanice hejtman Šimek. Přírodovědná stanice Kamenačky patří mezi pracoviště Domu dětí a mládeže Brno, Helceletova, která je příspěvkovou organizací kraje. Na její provoz vynakládá Jihomoravský kraj v letošním roce částku 2,821 milionu korun (na nájem, provoz a mzdy). Provoz stanice je částečně financován i z rozpočtu města Brna prostřednictvím městské části Brno-Židenice.

Součástí oprav bylo jak zhotovení interiérů přírodovědné stanice, tak vybavení tropického skleníku a výukových prostor. Vlastní stavba byla zahájena v roce 2015 demolicí nevyhovujícího objektu a dokončena v závěru roku 2016 - do konce dubna letošního roku pak byly provedeny venkovní úpravy, které byly součástí stavby. Další úpravy venkovního prostoru již nyní realizuje provozovatel stanice, kterým Dům dětí a mládeže Brno, Helceletova.

Děti pomáhaly se stěhováním zvířat

Historie zdejší přírodovědné stanice s celým názvem „Spolek přátel slizkých a šupinatých zvířátek Přírodovědná stanice Kamenačky“ je dlouhá, jako biologická základna byla předána do užívání v říjnu 1967. Letos tedy uplynou od zahájení její činnosti kulaté padesátiny. Stanice má po dlouhá léta cca 180 stálých členů v pravidelné zájmové činnosti – jedná se o děti od 5 do 15 let v přírodovědných a chovatelských kroužcích. Přibližně 1000 žáků se každoročně zúčastní výukových programů, stanice pořádá příměstské tábory pro děti v průběhu všech prázdnin ve školním roce, odborné praxe pro středoškolské studenty, věnuje se kurzům v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a tematickým akcím pro veřejnost.

Samotné děti stanici pomáhaly se stěhováním zdejších zvířat – jejich kolekce se přitom bude postupně doplňovat tak, aby opět byla kompletní z didaktického hlediska. Kromě vzdělávacích aktivit Přírodovědná stanice Kamenačky nabídne i širší možnost využití expozic zvířat pro neorganizovanou veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

10:28 Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

V rámci městských slavností čeká Děčín několik omezení. První z nich hned 17. 5., kdy půjde městem z…