Brno: Projektová dokumentace ukáže, jak udržet přehradu čistou do dalších let

10.05.2021 15:47

Udržet vodu v Brněnské přehradě čistou a bez sinic, to je cílem IV. etapy projektu Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži, která bude probíhat mezi lety 2023–2027. Radní dnes vybrali zhotovitele projektové dokumentace k nastávající části projektu. Zpracuje ji vítěz veřejné zakázky malého rozsahu společnost AQUATIS.

Brno: Projektová dokumentace ukáže, jak udržet přehradu čistou do dalších let
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Projekt Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži probíhá od roku 2010 a kvalita vody se díky vynaloženému úsilí i prostředkům maximálně zlepšila. Sinice, které tak trápily plavce, rekreanty, ale i rybáře a vodohospodáře, jsou zdá se minulostí. Nemůžeme však usínat na vavřínech a očekávat, že kontinuální práce již není potřeba. Další etapa ukáže, jak zabezpečit dobrý stav vody v přehradě i do budoucna,“ podotkla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Čtvrtá etapa bude probíhat od roku 2023 do roku 2027 a bude se na ní jako na doposud všech částech projektu podílet město Brno, Jihomoravský kraj a Povodí Moravy, s. p. Povodí se stará o technickou stránku včetně monitoringu kvality vody a sledování zdravotního stavu vodních živočichů.

„Vítěz veřejné zakázky malého rozsahu společnost AQUATIS, a. s., zajistí projektovou dokumentaci v hodnotě 787 000 korun bez DPH pro další etapu. Zároveň připraví studii a navrhne umístění a počet aeračních a míchacích věží. Na úhradě se bude podílet město Brno i Jihomoravský kraj pomocí dotace. Brněnská přehrada je klenotem našeho města a udržet ji čistou pro lidi i živočichy je naší povinností, proto jsem rád, že se v projektu pokračuje. Takto velká nádrž, kterou v sezoně využívá k různorodé rekreaci obrovské množství Brňanů, potřebuje stálou péči, aby se voda udržela v dobré kondici,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Jakmile společnost AQUATIS předloží projektovou dokumentaci, ve které stanoví potřebná opatření pro další etapu a také vyčíslení jejích nákladů, proběhnou jednání o nové smlouvě mezi městem, krajem a Povodím Moravy o následné spolupráci.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.