Brno: Rekonstrukce sociálních bytů zčásti pokryje dotace

16.01.2020 16:29

Rekonstrukci tří bytových domů a dalších 30 bytů, které budou sloužit pro sociální bydlení, by mohla spolufinancovat dotace Integrovaného regionálního operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Radní na svém posledním zasedání schválili dokumenty, které jsou podmínkou pro získání této dotace.

Brno: Rekonstrukce sociálních bytů zčásti pokryje dotace
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Třicítku bytů poskytla městská část Brno-střed. Jejich stav si vyžádal rekonstrukci, která byla dokončena loni v září. V současné době jsou byty v ulicích Bratislavská, Cejl, Koliště, Křídlovická, Plynárenská, Příční, Přízova, Rumiště, Stará, Špitálka a Václavská součástí sociálního bytového fondu města. Většina z nich už má své obyvatele, kteří byli vybráni v rámci projektu Pilotní testování Koncepce sociálního bydlení v Brně. Útočiště zde našli lidé v bytové nouzi, kteří doposud žili na ulici nebo například v azylových domech. Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly 28,9 milionů Kč, dotace by měla pokrýt 90 %, předpokládá se tedy ve výši 26 milionů korun. Město by ji mělo získat v dubnu.

Další projekty, které mají získat dotaci, zatím nejsou dokončené. Jedná se o rekonstrukci tří bytových domů umístěných na Podnásepní 86/2, Mostecká 12 a Plynárenská 263/8. Také v nich vznikne po opravách sociální bydlení, které bude sloužit například osobám se zdravotním postižením, jako startovací byty nebo jako byty s podporou sociálních pracovníků i bez ní.

Bytový dům na Podnásepní získá místo současných 21 celkem 22 bytových jednotek. Předpokládané celkové náklady projektu dosahují částky 44 milionů korun a zahrnují například také vybudování výtahu. Dotace by měla podle očekávání přesáhnout 12 milionů korun. Byty po rekonstrukci budou sloužit lidem, kteří se ocitnou v bytové nouzi. S opravami město už začalo, dokončení se předpokládá na podzim letošního roku.

Bytový dům na Mostecké bude mít po dokončení prací 20 bytových jednotek, což je o 8 více než nyní. Celkové předpokládané náklady jsou 42 milionů korun včetně DPH, z toho způsobilé náklady činí bezmála 8 milionů korun. Dotace by měla přesáhnout 7 milionů korun. Rekonstrukce začala už v loňském roce a dokončena by měla být letos v únoru.

V domě na Plynárenské bude po rekonstrukci celkem 15 bytů. Předpokládané celkové náklady projektu dosahují 32 milionů korun včetně DPH. Dotace ve výši více než 8 milionů korun by měla pokrýt 90 % způsobilých nákladů.

(zdroj: brno.cz)

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…