Brno: Sdílené bydlení seniorů se osvědčilo, přidává se další byt

25.02.2021 19:31

K pěti bytům sdíleného bydlení pro seniory na Zámečnické se přidá další na Moravském náměstí. Rekonstrukci třípokojového, více než stometrového bytu město dokončilo v lednu letošního roku.

Brno: Sdílené bydlení seniorů se osvědčilo, přidává se další byt
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Byt na Moravském náměstí město kompletně opravilo během 4 měsíců a celkem do něj investovalo 1 428 484 Kč vč. DPH. Následně jej vrátilo do správy městské části Brno-střed, jejíž radní schválili jeho využití v projektu sdíleného bydlení seniorů.

„Sdílené byty jsou jednou z forem ekonomicky dostupného bydlení pro seniory, kterou našim občanům nabízíme jako alternativu skupinového bydlení seniorů v domovech nebo penzionech. Prioritně je určeno pro lidi starší 60 let, kteří žijí v nevyhovujícím nebo nejistém bydlení, například přechodně u příbuzných nebo přátel, v nebytových prostorech, nebo jim hrozí ztráta bydlení. Zároveň je i dobrou volbou pro ty, kdo se cítí osamělí a rádi by bydleli ve společnosti dalších lidí při zachování základního soukromí. Všechny byty sdíleného bydlení pro seniory jsou momentálně plně obsazené a další zájemci čekají v pořadníku, takže zatím prázdné pokoje na Moravském náměstí určitě brzy přivítají nové obyvatele,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Sdílené byty nabízejí vždy soukromé pokoje a k tomu sdílený prostor vhodný pro trávení volného času, četbu, sledování televize, společné stolování či debaty. Obyvatelé spolu mohou slavit třeba Vánoce nebo narozeniny. První byt takto město zrekonstruovalo a nabídlo nájemníkům v roce 2016 na Zámečnické, od té doby přibyly ve stejném domě další čtyři bytové jednotky. Celkem je tu k dispozici 24 pokojů, tři jsou dvoulůžkové, ostatní jednolůžkové. Byt na Moravském náměstí bude prvním sdíleným bydlením pro seniory mimo prostory na Zámečnické 2.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

„Po seniorském bydlení je v Brně velká poptávka, zdaleka přesahující nabídku. Snažíme se jí vyjít vstříc rekonstrukcemi stávajících bytů a bytových domů i novou výstavbou. V loňském roce jsme nové byty pro seniory dokončili například na Vojtově, nedávno jsme zkolaudovali nové seniorské byty a mateřskou školu v jednom na ulici Pod Nemocnicí, další výstavbu plánujeme například v Holáskách nebo na Vejrostově. Sdílené bydlení pro seniory je výborné díky tomu, že jeden byt uspokojí potřeby více zájemců, zároveň se takhle využijí prostorově velkorysé byty v centru, které je jinak těžší obsadit standardními zájemci z pořadníku,“ doplnil náměstek pro bydlení a správu majetku Jiří Oliva.

Městská část nyní byt pronajme provozovateli sdíleného bydlení seniorů, kterým je Centrum sociálních služeb. „Zájemci o tuto formu bydlení se můžou hlásit buď osobně právě na Zámečnické 2, nebo elektronickou formou na webových stránkách Centra sociálních služeb. Je třeba vyplnit předepsaný formulář a doložit potvrzení od praktického lékaře, že žadateli jeho zdravotní stav umožňuje vést samostatný život, že je soběstačný a není závislý na pravidelné pomoci druhé osoby. Žadateli jsou potom na základě schválených kritérií přiděleny body a je zařazen do pořadníku. Aktuálně v něm Centrum sociálních služeb eviduje 28 osob,“ popsal náměstek pro oblast sociální Robert Kerndl.

Projekt společného bydlení více seniorů již funguje řadu let v různých formách, lišících se od sebe mírou soukromí, v několika evropských zemích (Dánsko, Rakousko, Holandsko aj.). V České republice jej Brno na komunální úrovni přineslo jako novinku. Vzorem mu byla především Vídeň.

Vedle seniorů mohou dalších bytů sdíleného bydlení využít také zaměstnanci brněnských nemocnic. Celkem takto mají zdravotničtí pracovníci k dispozici 14 bytů například na Masarykově, Údolní nebo Kobližné. Tři byty sdíleného bydlení má pronajaté a pro své klienty využívá nezisková organizace Práh.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…