Brno: Sedmdesátník ve skvělé formě

05.10.2014 9:09

V Brně je k vidění výstava mapující sedmdesátiletou historii tradičního Běhu Lužánkami. Výstava „Běžet, běžet první. Nebo běžet, kde už stopy jsou…“ je zdarma zpřístupněna v Křišťálovém sále Staré radnice od pondělí do pátku vždy od 10 do 17 hodin. Výstava potrvá až do 15. listopadu.

Brno: Sedmdesátník ve skvělé formě
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Když zanikl Běh Brnem, který propagoval atletiku od roku 1919 až do druhé světové války, založili atleti Sokola Brno Běh Lužánkami, jenž navazuje na předválečnou tradici brněnských vytrvalců a jejich soutěží. Tradice začala 17. března 1946, kdy byl odstartován manifestační běh ulicemi Brna s cílem v Lužánkách. Po skončení běhu byl odstartován samotný závod, jehož vítězem se stal Tomáš Šalé a získal tak putovní cenu.

„Mezi zajímavosti výstavy patří archivní fotografie ve velkých formátech. Návštěvníci si rovněž mohou prohlédnout kroniky pořádajících klubů nebo dobové tretry z roku 1961,“ říká ředitel závodu Karel Walter. „Díky multimediálním panelům mají návštěvníci možnost listovat novinovými články dobového tisku, které dokumentují jednotlivé ročníky. Historické fotografie a dokumenty vytvářejí zajímavý kontrast se současnými fotografiemi Radka Míči, hlavního fotografa posledních ročníků,“ dodává.

Poběžíte i vy?

Výstava mapující 70letou historii Běhu Lužánkami je rozdělena do několika období, která jsou spjata s největšími osobnostmi brněnského závodu, například Jaroslavem Kocourkem či Miroslavem Jůzou. K vidění jsou již zmíněné dobové fotografie ze soukromých archivů, videozáznamy, řada cenných artefaktů i další zajímavosti.

Jubilejní 70. ročník Běhu Lužánkami se uskuteční 21. března 2015. On-line registrace byla spuštěna v den otevření výstavy, tedy 1. října, každý se tedy může už teď přihlásit. Pořadatel běhu připravuje kromě výstavy a samotného závodu také běžeckou akademii pro veřejnost – seriál běžeckých tréninků a cyklus přednášek se zajímavými běžeckými osobnostmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…