Brno: Slavné vily zdobí celou Evropu

21.11.2014 6:31

Vilovou architekturu zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska od minulosti až po nejnovější stavby prezentuje výstava, která dnes bude zahájena v přednáškové budově Metodického centra moderní architektury v Brně.

Brno: Slavné vily zdobí celou Evropu
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Veřejnosti se tak představí nejen slavné evropské vily, ale také nové centrum, které vzniklo v areálu funkcionalistické vily Stiassni. „Vládní vila“ v Pisárkách včetně komplexu dalších budov, které k ní patří, a zahrady prošla dvouletou rekonstrukcí a stejně jako centrum se veřejnosti oficiálně otevře v polovině prosince. Výstavu Slavné vily zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska tak lze považovat za předpremiéru zpřístupnění areálu.

U zrodu putovní výstavy stála agentura Foibos Books, která vydává řadu reprezentativních publikací Slavné vily… (Čech, Moravy a Slezska; Slovenska; Polska; Maďarska, Slovinska). Vydání knih vždy doprovázela expozice s fotografiemi staveb a nakonec tak vznikla souhrnná výstava.

I na české architektonické skvosty je více vidět

Publikace i výstava jsou výsledkem tříletého mezinárodního projektu Via Villas, který byl podpořen prestižním evropským grantem Culture a na kterém se podílely partnerské organizace ze Slovinska, České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. Jeho vyvrcholením se stala společná výstava a konference s názvem „Současná architektura rodinného bydlení ve střední Evropě a odkaz slavných vil 19. a 20. století", které se uskutečnily v květnu 2013 v Bruselu v prostorách Evropského parlamentu. Poprvé tak byl prezentován ucelený pohled na vilovou architekturu zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska.

Vernisáž brněnské výstavy se uskuteční dnes v 17 hodin v přednáškové budově Metodického centra moderní architektury v areálu vily Stiassni v Pisárkách (vstup z ulice Preslovy). Expozice, nad níž převzala záštitu generální konzulka Polské republiky Anna Olszewská, je od 19. listopadu do 11. prosince 2014 volně přístupná vždy od úterý do soboty od 13 do 18 hodin. Od 14. do 21. prosince ji pak bude možné zhlédnout jako součást prohlídkové trasy vily Stiassni. Výstavu doplňují zmíněné publikace o vilové architektuře zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…