Brno: Studenti navrhli řešení pro nevyužívanou lokalitu v Líšni

25.05.2021 12:03

Již od prosince 2011 Brno motivuje studenty místních univerzit, aby řešili náročná témata zadaná městem a přinášeli nezatížené a nové pohledy na řešení řady agend. Původní Masarykova univerzitní studentská soutěž MUNISS se postupně rozrostla o Vysoké učení technické v Brně a Mendelovu univerzitu v Brně.

Brno: Studenti navrhli řešení pro nevyužívanou lokalitu v Líšni
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Soutěží multiprofesní týmy napříč univerzitami, které mají jedinečnou možnost pracovat na reálných zadáních a výzvách rozvoje města. V deseti ročnících se již zapojilo 120 studentských týmů, které zpracovávaly přes 40 témat.

Letošním tématem soutěže MUNISS byl návrh revitalizace nevyužívané lokality v blízkosti areálu brněnského Zetoru. Plocha je tzv. greenfieldem o velikosti cca 100 ha v atraktivní poloze mezi dvěma hustě zastavěnými MČ Židenice a Líšeň a v blízkosti národní přírodní památky Stránská skála. V současné době je potenciál lokality zcela nevyužit a slouží pro zemědělství. Cílem soutěžních prací bylo nalezení formy a způsobu využití území, který bude zohledňovat limity a specifika lokality, budoucí podoby a využití lokality s ohledem na potřeby moderního města.

„Soutěž má pro Brno velký význam, umožnila naučit město fungovat jako živoucí laboratoř, kde se dají diskutovat, připravovat, tvořit a hledat odpovědi na společenské výzvy, které jsou před Brno kladeny. Jako hodnotitel letošních prací musím přiznat, že nápady studentů jsou vynikající a poslouží jako pevný základ pro budoucí návrhy pro lokalitu za Zetorem,“ sděluje Tomáš Koláčný, náměstek primátorky města Brna.

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí

Studentské týmy na návrzích pracovaly od prosince 2020 do konce dubna 2021. Studenti se v průběhu účastnili online tematických workshopů s odborníky z Česka i zahraničí, plánována je navíc exkurze do Vídně, která musela být odložena z důvodu nepříznivé pandemické situace. Posléze proběhlo hodnocení odbornou porotou, složenou ze zástupců vedení města, zaměstnanců Odboru strategického rozvoje a spolupráce Magistrátu města Brna, Fakulty architektury VUT v Brně a Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity.

Vítězný tým pod vedením Ondřeje Válka z Fakulty architektury VUT v Brně a ve složení Tereza Modřická (MENDELU), Adéla Kolářová (FSS MUNI), Helena Kacetlová (ESF MUNI) a Aleksandar Brdar (ESF MUNI) obdrží výhru ve výši 55 000 Kč. Také dostane šanci představit široké veřejnosti svůj návrh na virtuálním hlavním pódiu veletrhu URBIS Smart City Fair, a to ve čtvrtek 3. června od 16:30.

Na veletrhu proběhne také specializovaný workshop o soutěži MUNISS pro zástupce obcí, univerzit a další zájemce, a to ve středu 2. června od 9:30. Účastníci budou mít možnost poznat cíle a historii soutěže, dopodrobna budou také rozebrána konkrétní témata, která studenti pro město v minulých letech řešili. Více informací o veletrhu naleznete ZDE.

Další ročník meziuniverzitní studentské soutěže MUNISS začne opět na konci letošního roku. Více informací o soutěži je dostupných na ZDE a ZDE.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…