Brno: Tramvajová trať do Kampusu se začne stavět v polovině příštího roku

01.06.2019 17:12

Na bezmála 1,5 miliardy korun bez DPH vyjde město Brno spolu s Dopravním podnikem města Brna plánované prodloužení tramvajové tratě k Univerzitnímu kampusu Bohunice.

Brno: Tramvajová trať do Kampusu se začne stavět v polovině příštího roku
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Radní vybrali zhotovitele, staly se jimi společně firmy FIRESTA-Fišer, a. s., a Metrostav, a. s. Ty se kvůli zájmu o zakázku sloučily ve společnost Tramvajová trať kampus – Firesta + Metrostav. Lidé cestující do bohunického Kampusu se od konce roku 2022 svezou i tramvají. Ta by měla posílit městskou hromadnou dopravu do této rozvíjející se lokality.

Výstavba jednoho ze strategických projektů města potrvá 41 měsíců a nabídková cena činí 1 496 844 925 korun bez DPH. Spoluinvestorem stavby bude Dopravní podnik města Brna. Ten také získá na výstavbu více než miliardovou dotaci z Operačního programu doprava 2014-2020. „Velmi mě těší, že realizace tak významného a dlouho připravovaného projektu pokročila zase o něco blíže k dokončení. Prodloužení tratě přinese úlevu celé lokalitě, která se rychle rozvíjí, a především umožní pohodlnější cestování pro mnohem větší počet uživatelů městské hromadné dopravy,“ uvedla primátorka města Markéta Vaňková.

Díky projektu se linka tramvaje číslo 8 prodlouží asi o 900 metrů. Nová trať se odpojí na uzlu Osová, kde budou lidé moci přestupovat na další tramvajové a trolejbusové linky. Na trati pak vzniknou dvě nové zastávky a také tunel, který bude dlouhý přes šest set metrů a povede devět metrů pod povrchem. „Pro Brno a jeho další rozvoj je skvělá zpráva, že se nám daří realizovat infrastrukturní stavby, jako je právě tramvajová trať do kampusu. Nabídky na provedení stavby jsme získali od dvou subjektů. Kritériem hodnocení přitom nebyla jen nabídková cena, ale i doba realizace stavby,“ přiblížil radní pro oblast investic David Grund.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…