Brno: Ve čtyřech městských částech vzniknou nové ulice

17.11.2020 19:07

Brněnští radní na svém zasedání doporučili zastupitelům, aby schválili pojmenování tří nových ulic v městských částech Bosonohy, Starý Lískovec, Slatina a Žebětín. Zároveň doporučili, aby se prodloužení ulice Zemanova ve Slatině pojmenovalo po té stávající.

Brno: Ve čtyřech městských částech vzniknou nové ulice
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

První ze zmiňovaných ulic vznikne na území dvou městských částí. Jedná se o ulici, která povede z Jemelkovy ve Starém Lískovci a částečně bude zasahovat i do Bosonoh. Důvodem jejího vzniku je plánovaná výstavba parkovacího domu a výrobní haly v lokalitě Pražská–Jemelkova. „Pracovní skupina pro názvosloví města Brna se přiklonila k pojmenování ulice po Elišce Junkové, české automobilové závodnici na vozech Bugatti. Ta byla ve 20. letech nejrychlejší ženou světa v automobilových závodech. Kariéru ukončila v roce 1928 po smrti manžela. Nadále se však věnovala organizační práci v motoristickém sportu a podílela se například na přípravách výstavby Masarykova okruhu. V roce 2019 jí prezident Miloš Zeman udělil in memoriam medaili za zásluhy,“ přiblížila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Ve Slatině vznikne díky výstavbě rodinných domů nová ulice, která bude souběžná s ulicí Kellnerova. „Pro tuto ulici navrhujeme název po italském barokním architektovi a knězi Martinellim. Ten působil v Itálii, Rakousku, Nizozemí a v Čechách. Na Moravě pracoval pro šlechtický rod Kouniců a je autorem barokní kaple sv. Floriána na Přemyslově náměstí ve Slatině,“ podotkla primátorka.

Ve stejné městské části se prodlouží z důvodu nové výstavby ulice Zemanova. Je navrženo, aby se pojmenovala stejně.

„Poslední ulice vznikne z Žebětíně a bude pojmenována Jerlínová. V polovině minulého století totiž byly v blízkosti vysazeny stromy jerlíny japonské. Poslední dva rostou západněji od této lokality,“ dodala primátorka.

Nová ulice bude směřovat z Hostislavovy směrem k potoku Vrbovci mezi lokalitou Kamechy a Pekárna.

Nové názvy musí projednat a schválit Zastupitelstvo města Brna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.