Brno: Velikonoční festival duchovní hudby chystá několik premiér

01.04.2012 11:56

První půle dubna letos nepatří jen nejvýznamnějšímu křesťanskému svátku – Velikonocům. Náleží i hudební oslavě zmrtvýchvstání Krista, tedy tradičnímu Velikonočnímu festivalu duchovní hudby v Brně, který začíná v neděli 1. dubna.

Brno: Velikonoční festival duchovní hudby chystá několik premiér
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Přehlídka se koná od 1. do 15. dubna v prostorách šesti chrámů. A šestka se v souvislosti s 21. ročníkem festivalu objevuje vícekrát – při šesti koncertech zazní velikonoční příběh utrpení, smrti a vzkříšení Krista, jak jej převypravují skladby šesti staletí.

V domácích premiérách budou uvedena díla slavných skladatelů, jakými jsou Heinrich Ignaz Franz Biber (13. 4. v kostele sv. Tomáše), Franz Schubert (15. 4. v katedrále sv. Petra a Pavla), Arvo Pärt nebo v současnosti velmi oceňovaný britský skladatel James MacMillan (oba 1. 4.). A po téměř třech staletích zazní v Brně znovu barokní oratorium Giuseppeho Porsileho Jeftova oběť, které zde bylo uvedeno krátce po premiéře na císařském dvoře ve Vídni v roce 1724. V novodobé premiéře jej v poučené interpretaci 2. dubna představí ansámbl Hof-Musici v barokně přestavěném minoritském kostele sv. Janů.  

Zahajovací koncert festivalu je na programu 1. dubna v kostele sv. Jakuba, kde zazní nejen skladby zmíněných autorů Pärta a MacMillana, ale také nové dílo Videns autem centurio, které vytvořil František Emmert speciálně pro festival.

Závěrečný koncert přehlídky pak bude patřit unikátnímu provedení nedokončeného oratoria Lazar Franze Schuberta. Na Petrově se 15. dubna vedle Filharmonie Brno a Českého filharmonického sboru Brno představí šest mimořádných sólistů.

Součástí Velikonočního festivalu duchovní hudby je také doprovodný program: na Zelený čtvrtek (5. 4.) a Velký pátek (6. 4.) zazní v jezuitském chrámu vždy v 21 hodin responsoria a čtení duchovních textů při tzv. temných hodinkách. V gotické síni hradu Špilberku se uskuteční výstava grafik Jany Bergerové Křížová cesta a jiná zastavení a v Janáčkově divadle uvede Národní divadlo Brno Stabat Mater od Antonína Dvořáka.

Kompletní program najdete na www.mhf-brno.cz .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…