Brno: Za jízdenky bude možné platit „esemeskou“

09.01.2012 6:42

Od Nového roku čeká brněnské i mimobrněnské cestující, kteří využívají hromadnou dopravu, několik novinek.

Brno: Za jízdenky bude možné platit „esemeskou“
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Vzhledem k nárůstu cen energií a pohonných hmot a zvýšení daně z přidané hodnoty přistoupil Dopravní podnik města Brna k úpravě cen v městské hromadné dopravě.

Tarif Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje včetně předplatních a jednorázových jízdenek pro brněnské zóny 100 + 101 schválila Rada města Brna 26. října. Platit začne od 1. ledna 2012.

Původně se v rámci celého IDS JMK uvažovalo o zdražení jízdného o 20 procent, nakonec se ale ceny zvýší průměrně o 11 procent. Končí platnost nepřestupních jízdenek na 10 minut, místo ní byl nově zaveden doplatek 16 korun za jednu zónu při kombinaci jízdních dokladů. Stejně zaplatí i cestující za dvě zastávky na železnici. Cena základní jízdenky na 15 minut (mimo Brno na 45 minut) s platností pro dvě zóny se zvýší o dvě koruny na 20 korun, hodinová jízdenka bude stát 25 korun místo současných 22. Základní měsíční předplatní jízdenka pro zóny 100 + 101 přijde nově na 550 korun (o 20 více), čtvrtletní „šalinkartu“ lidé pořídí za 1370 korun (dříve 1280 korun). Přeprava seniorů nad 70 let a doprovodu dítěte do tří let zůstává v MHD bezplatná.

Novinkou je například bezplatná přeprava nejen vodicích, ale i asistenčních psů nebo zavedení přenosné roční předplatní jízdenky pro zóny 100 a 101 za 6100 korun. A ti, kdo neradi shání jízdenky nebo tráví čas ve frontě na „šalinkarty“, uvítají možnost zaplatit za jízdenku po Brně (v tramvajích, trolejbusech a autobusech linek 1 až 99) prostřednictvím SMS zprávy. Zahájení plateb dopravní podnik plánuje zhruba od června 2012 , elektronická jízdenka s platností 75 minut bude stát 29 korun, celodenní 99 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…