Brno: Začala další fáze rezidentního parkování, do ulic vyrazila i nová hlídací auta

03.11.2018 10:38

V Brně začala další fáze rezidentního parkování. Kromě historického jádra už řidiči mohou v modrých zónách parkovat i na území městské části Brno-střed, která je ohraničena ulicemi Údolní, Kotlářská, Pionýrská, Traubova, Milady Horákové a Koliště.

Brno: Začala další fáze rezidentního parkování, do ulic vyrazila i nová hlídací auta
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Zájemcům o pořízení oprávnění k parkování je k dispozici pracoviště na Zvonařce 5, vyřídit se dá i datovou schránkou či mailem s elektronickým podpisem.

Pro návštěvníky pak funguje parkování v oblasti v novém režimu, kdy je první hodina stání zdarma, druhá hodina stojí 10 korun a každá další hodina pak 20 korun.

"Symbolických deset korun za druhou hodinu je proto, abychom úplně nebránili v parkování lidem, kteří si nutně potřebují v centru města něco vyřídit. Následné poplatky jsou pak v takové výši, aby byly srovnatelné s cenou parkovacích domů, kde jsou ale zaparkovaná auta za závorou a pod dohledem kamer. Cílem je umožnit zaparkovat především těm, kteří v daných oblastech bydlí a dosud měli s parkováním problém," vysvětlil náměstek primátora pr dopravu a investice Richard Mrázek.

Parkovací místa jsou značena stejně jako v historickém centru modrými čarami. To však neznamená, že by na nich mohli parkovat jen rezidenti. Kdo může na místech parkovat, určuje vždy svislá dopravní značka. V oblastech, které se spouští od dnešního dne, mohou na všech místech parkovat jak rezidenti, tak abonenti a návštěvníci. V historickém centru, kde systém rezidentního parkování platí už od začátku září, jsou pro návštěvníky vymezeny jen ulice Benešova, Rooseveltova a Za Divadlem.

Každý, kdo v modré zóně zastaví a zaparkuje, musí zadat číslo své registrační značky do parkovacího automatu, a to i v případě, kdy bude stát pouze první hodinu, která je zdarma. Za delší parkování pak následně zaplatí.

"Parkovacích automatů bylo v celé oblasti nově umístěno 45. Jsou rozmístěny rovnoměrně tak, aby k nim mohli řidiči pohodlně dojít. To jim zabere několik minut. Po tuto dobu nehrozí, že by si jich monitorovací vozidlo všimlo a požadovalo zaplacení pokuty, držíme se zákonného limitu, v němž jim žádný postih nehrozí," ujistil technický ředitel Brněnských komunikací Aleš Keller.

Kontrolu parkování mají na starosti dvě speciální monitorovací vozidla, která pořídily Brněnské komunikace. Svou trasu už znají a v ulicích je možné je spatřit od dnešního rána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…