Brno hostilo americkou expertku na ukončování bezdomovectví

16.11.2017 13:01

Českou republiku navštívila na pozvání Platformy pro sociální bydlení americká expertka na bytovou nouzi Katharine Gale. Ta se v minulosti podílela na tvorbě oceněného brněnského projektu Rapid Re-Housing.

Brno hostilo americkou expertku na ukončování bezdomovectví
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

V Brně včera se zástupci města konzultovala současný stav naplňování městské strategie, i následující kroky. Expertka ocenila příznivý vývoj projektu i ojedinělý efektivní přístup řešení bytové nouze v rámci České republiky.

Pozvání do České republiky přijala americká expertka a konzultantka Katharine Gale, která se již více než dvacet let zabývá problematikou sociálního bydlení a zejména řešením bytové nouze rodin. Pracovala mimo jiné jako ředitelka politik meziresortní komise americké vlády pro řešení bezdomovectví, nyní je hlavní konzultantkou pro řešení bezdomovectví rodin a jednotlivců v San Franciscu. Za její návštěvou stojí Platforma pro sociální bydlení.

V rámci svého týdenního pobytu Katharine Gale navštívila i Brno, kde se v roce 2015 podílela na vytvoření projektu Rapid Re-Housing, společného projektu Platformy pro sociální bydlení a města Brna, zaměřeného na poskytnutí bydlení rodinám v bytové nouzi. Právě brněnský projekt Rapid Re-Housing byl 11. října letošního roku oceněn Evropskou federací národních organizací pracujících s lidmi bez domova (FEANTSA, psali jsme zde).

„Brněnský Rapid Re-housing se za dva a půl roku, co jsem zde byla naposledy, posunul od projektového záměru k nejlepšímu projektu řešícímu bytovou nouzi a financovanému ze zdrojů EU,“ uvedla Katherine Gale a dodala: „Je skvělé vidět, jak město v úzké spolupráci s neziskovými organizacemi překonává bariéry a nachází nová řešení systémových problémů. To v Česku nemá zatím obdoby.“

V rámci jejího pobytu se společně s Katharine Gale zástupci Brna věnovali i řešením nedávných potíží projektu: „Jedním z hlavních témat byla problematika zpožděných plateb a dluhů. Ty se díky práci IQ Roma servisu, který poskytuje sociální službu, a města podařilo dostat pod kontrolu, takže 22 rodin z 23, které již bydlí v městském bytě rok, prodloužilo nájemní smlouvu bez dluhu,” řekl předseda Platformy pro sociální bydlení Štěpán Ripka. „Na finální výsledky budeme muset počkat do června příštího roku, již nyní však vidíme vysokou míru udržení bydlení či zlepšování zdravotního stavu rodičů i dětí,” doplnil.

Následující dny stráví americká expertka v Praze, kde ji čeká další série konzultací s městy, která se Brnem inspirovala a rozhodla se efektivněji řešit bytovou nouzi i na svém území, například Liberec, Benešov či městská část Praha 7. V pondělí pak vystoupí jako hlavní mluvčí na mezinárodní konferenci „Inspirace pro sociální bydlení a řešení bytové nouze“ v Praze. Záznamy z jejích vystoupení na konferenci i doporučení pro Brno, Liberec i další města budou dostupná na stránkách www.socialnibydleni.org.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…