Brno nabízí podporu literárnímu ocenění Magnesia Litera

08.01.2016 6:28

Brno nabídlo pomoc a podporu organizátorům prestižního českého literárního ocenění Magnesia Litera, které mělo dosud zázemí a podporu v Praze. Pro rok 2016 je vyhlášen 15. ročník tohoto ocenění, Praha ale Magnesii Literu navzdory dlouholeté tradici nepodpořila.

Brno nabízí podporu literárnímu ocenění Magnesia Litera
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Po tomto rozhodnutí Prahy jsem požádal o to, aby tuto prestižní kulturní akci podpořilo město Brno. Vzkazujeme tak organizátorům, že pokud v hlavním městě za současných podmínek nenajdou vhodné prostředí pro pořádání ceny, s radostí je uvítáme v Brně,“ uvedl náměstek brněnského primátora Matěj Hollan, který má kulturu ve svém portfoliu.

Nyní bude záležet na organizátorech Magnesie Litery, jak této nabídky využijí. Vyvstanou-li v souvislosti s případným pořádáním ankety této akce v Brně další požadavky, bude o nich vedení města jednat.

Tradice literárních akcí v Brně je velká, například zdejší festival Měsíc autorského čtení má i mezinárodní ohlas.

Magnesia Litera je prestižní české literární ocenění, které od roku 2002 každoročně uděluje Sdružení Litera. Na projektu se podílí řada institucí: například Akademie věd ČR, Obec spisovatelů a PEN klub, Svaz českých knihkupců a nakladatelů, Lidové noviny, Knihovna Václava Havla, Městská knihovna v Praze, Respekt, Host či Literární noviny.

Literární ocenění přispívá k propagaci kvalitní literatury a podporuje a popularizuje vydávání knih původních i překladových. Pomáhá těm, kteří se o knihy zajímají, v orientaci v současné početné knižní produkci a snaží se probudit zájem těch, kteří knihy nečtou či přestávají číst.

Více informací o ocenění Magnesia Litera je k dispozici na webových stránkách projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

20:27 České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

Žádosti o vydání voličského průkazu přijímá matriční úřad, oddělení evidence obyvatel, v přízemí bud…