Brno převzalo vánoční smrk za asistence prapravnučky Rudolfa Těsnohlídka

16.11.2017 6:33

Brno převzalo včera v 16 hodin v Bílovicích nad Svitavou 18 metrů vysoký smrk ztepilý. Vyrostl ve Školním lesním podniku Masarykův les Křtiny. Strom převeze speciální tahač s návěsem na náměstí Svobody.

Brno převzalo vánoční smrk za asistence prapravnučky Rudolfa Těsnohlídka
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Vánoční smrk převzal za Brno 1. náměstek primátora Petr Hladík.

Rozloučení se stromem v Bílovicích za Myslivnou Lišky Bystroušky předcházelo v polesí vysazení dvou malých stromků věnovaných Brnem, a to za účasti Vandy Navrátilové, prapravnučky spisovatele Rudolfa Tesnohlíka.

Na náměstí Svobody strom dostane osvětlení a slavnostně poprvé zazáří 24. listopadu v 17 hodin. Tím budou zahájeny Brněnské Vánoce (Více ZDE).

Opět připomenou tradici spojenou se spisovatelem Rudolfem Těsnohlídkem. Ten 22. prosince 1919 v lese pod stromem poblíž Myslivny Lišky Bystroušky našel opuštěné dítě. Událost a nutnost pomoci opuštěnému dítěti ho inspirovaly k založení tradice převozu vánočních stromů z Bílovic do Brna a založení sbírek pro děti, které potřebují pomoc. Z výtěžku první sbírky, organizované Těsnohlídkem, byl v Brně postaven Dětský domov Dagmar.

Charitativní rozměr si Brněnské Vánoce udržují dodnes.

Vánoční smrk letošních Brněnských Vánoc je nejen krásný, ale splňuje i všechny normy. Má kladný dendrologický posudek Ústavu nauky o dřevě Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Je zdravý a silný a hodnoty bezpečnostních faktorů ukazují, že je schopen bezpečně odolat i extrémnímu větru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…