Brno trvale snižuje svou zadluženost

03.06.2016 15:48

Jaká je výše dluhu statutárního města Brna? A jaký je trend ve vývoji dluhového zatížení? Zadluženost statutárního města Brna k 31. 12. 2014 činila 5,195 miliardy Kč. Ke konci roku 2015 došlo ke snížení na 4,925 miliardy Kč, což je meziročně o 270 milionů Kč méně. Plánované tempo snižování zadluženosti je 350 milionů Kč ročně.

Brno trvale snižuje svou zadluženost
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Na dluhu statutárního města Brna se společně podílí město (a to výhodným úvěrem od Evropské investiční banky) i městské části (malým objemem diverzifikovaných úvěrů na regeneraci bytového fondu). Všechny úvěry jsou postupně spláceny a to zrychlujícím se tempem (před dvěma lety byly roční splátky přibližně 250 milionů Kč, letos přesáhnou 350 milionů Kč). Městem realizovaná zodpovědná finanční politika, obezřetné plánování investic a vysoká likvidita naznačují, že tomu tak zůstane i v následujících letech.

„Pokračujeme v postupném snižování zadluženosti města tak, jak bylo zahájeno v předchozích volebních obdobích. Současně se aktivně snažíme vyhledávat další finanční zdroje, aby bylo možné rozpočet města posílit. Máme v plánu realizovat řadu ambiciózních investičních projektů. Do budoucna budeme hledat rovnováhu mezi výší zadlužeností a rozvojem Brna,“ uvedl primátor města Petr Vokřál.

Současná situace na trhu úrokových sazeb, kdy klienti z veřejného sektoru mají možnost se financovat za sazby, které atakují hranici 0 %, je pro Brno velmi příznivá. Experti nezávislých renomovaných ratingových agentur hodnotí hospodaření města a jeho úvěrovou spolehlivost velmi kladně. Standard and Poor’s stupněm AA-, Moody’s Investors Service stupněm A1.

Dnes Rada projednala hospodaření městských firem, konkrétně Brněnských komunikací a.s., SAKO Brno a Dopravního podniku města Brna, a. s. SAKO Brno dosáhlo v roce 2015 zisku 76,7 milionu Kč, z nichž 7,7 milionu Kč tvoří příděl do statutárního rezervního fondu, zbytek je nerozdělený zisk minulých let. Zisk Brněnských komunikací činil cca 24 milionů Kč, tato částka byla převedena na účet nerozdělený zisk. Zisk Dopravního podniku města Brna ve výši 286,3 milionu Kč bude použit na doplnění investičního fondu.

Obrázek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.