Bruntál: A je vybráno! Vánoční strom bude z Lomnice

20.11.2021 16:34 | Tisková zpráva

Bruntálské vánoční náměstí letos ozdobí jedle stejnobarevná ze zahrady paní Hanákové z Lomnice u Rýmařova.

Bruntál: A je vybráno! Vánoční strom bude z Lomnice
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Marie Hanáková strom sama sadila před pětadvaceti lety. „Tenkrát přišla kamarádka, že dostala nějaké sazenice a donesla mi taky. Tak jsem jednu zasadila. Ani jsme o ni nijak nepečovala a vyrostl z ní tento pěkný strom,“ vzpomínala Marie Hanáková a pokračovala: „Jenže dnes už je tak vysoký a roste pořád dál a já musím myslet na to, co by se stalo, kdyby jej náhodou shodil vítr. Natropil by škodu u nás nebo u sousedů, proto jsem se rozhodla, že půjde dolů. Zmínila jsem se tady před našimi hasiči a ti mi doporučili, že v Bruntále vždycky před Vánocemi nějaký strom shání. Tak jsem ráda, že se líbil, a ještě poslouží a udělá radost.“

V nejbližších dnech bude jedle pokácena a rovnou převezena na náměstí Míru v Bruntále. Přibližně týden potrvá její zdobení a 26. listopadu večer se poprvé rozsvítí. „Pevně doufáme a moc si přejeme, že nám to situace dovolí a vše proběhne tak, jak plánujme. Že se konečně všichni sejdeme a užijeme si program, který se chystá. Letos navíc připravujeme rozsvícení stromu malinko jinak, než jsme zvyklí,“ uvedl místostarosta města Bruntálu Martin Henč.

Na slavnostní večer je například připraveno představení Trampoty s Ježíškem společnosti Cirkus trochu jinak z Ostravy. „Vystoupení plné vtipu, zpěvu, hudby rozveselí a pobaví celé náměstí. V obrovském kočárku přivezou nebesky ozáření andělé nezbedného a rozverného Ježíška,“ nastínila připravovaný program Dita Dulovcová z oddělní kultury bruntálského městského úřadu.

Letošní vánoční strom pro Bruntál byl vybrán z šesti, které nabídli lidé z města a okolních obcí. Musel splňovat řadu kritérií. Důležité bylo také jeho umístění, neboť k jeho pokácení a převozu je zapotřebí těžká technika. „Rád bych poděkoval obci Lomnice u Rýmařova, konkrétně panu Aleši Jurovicovi, který pro paní Hanákovou kompletně vyřídil a předal povolení ke kácení, bez kterého bychom strom nemohli odvézt,“ dodal bruntálský místostarosta Martin Henč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…