Bruntál: Černý potok je nyní bez nánosů, ale i bez rybích úkrytů

14.12.2020 17:57

Ostrůvky hojně porostlé vegetací v Černém potoce v Lidické ulici jsou pryč. Povodí Odry, státní podnik část koryta vyčistilo. Vybagrované nánosy budou odvezeny. Obnova života v potoce nějakou dobu potrvá.

Bruntál: Černý potok je nyní bez nánosů, ale i bez rybích úkrytů
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Důvod čištění přibližně 500 metrů dlouhého úseku Černého potoka v Lidické ulici, které probíhalo v uplynulých týdnech, byl především estetický. „K odstranění nánosů v korytě toku jsme přistoupili na základě žádostí občanů města, které nám byly předneseny prostřednictvím zástupců Městského úřadu Bruntál, i přes skutečnost, že průtočná kapacity koryta nebyla těmito nánosy významně snížena. Bylo tedy provedeno vyčištění koryta toku od nánosů a vegetace, až na původní niveletu dna,“ sdělila Šárka Vlčková z podniku Povodí Odry.

Kromě rostlin, které se v případě velké vody zlomí nebo uplavou, byla odstraněna bahnitá suspenze, která vzniká připlavením hlinitých částic z polí, silničních příkopů a vyústí městské kanalizace. Usazeninu tvořil z části také posypový materiál, který se používá při zimní údržbě komunikací.

Čištění koryta předcházely několikaleté administrativní přípravy. Mimo jiné také kvůli výskytu chráněných živočichů, jako jsou mihule potoční a střevle potoční, bylo třeba práce správně načasovat. „Musela se slovit rybí obsádka. Díky příznivým klimatickým podmínkám a dostatku skrýší se potok v poslední době dost oživil. Například se slovilo asi pět set pstruhů v různých vývojových stádiích. Zásah do koryta má velký vliv na život v potoce. Bude trvat měsíce, možná roky, než se navrátí do původního stavu,“ upozornila Hana Kutáčková z odboru životního prostředí, silničního hospodářství a zemědělství Městského úřadu v Bruntále.

Čištění potoka v Lidické ulici bylo zahájeny 25. listopadu a ukončeno 8. prosince. Jednalo se o první etapu prací. Hromady nánosů zůstanou uloženy na břehových hranách, dokud dostatečné neproschnou. Druhá etapa, nakládka a odvoz nánosů, je v plánu v jarních měsících příštího roku. Akce je hrazena z prostředků Povodí Odry, výše nákladů se pohybuje okol 860 tisíců Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…