Bruntál: Kobylí rybník možná obklopí nová promenáda

16.11.2021 18:55

Město zvažuje možnosti, jak v budoucnu rozšířit využití svého charakteristického vodního prvku – Kobylího rybníka s ostrůvkem.

Bruntál: Kobylí rybník možná obklopí nová promenáda
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Kromě oblíbeného rybaření, tradičního otužileckého plavání nebo cvičení záchranných složek nabízí Kobylí rybník a jeho bezprostřední okolí výhledově i další příležitosti, zejména k trávení volného času.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
Zeleň na březích rybníka a na ostrůvku průběžně prochází údržbou, v minulých letech byly v rámci revitalizace sídliště Dolní opraveny chodníky okolo nádrže, vyměněny a doplněny lavičky a odpadkové koše, ze strany panelové zástavby bylo osazeno nové zábradlí.

Nyní se město zabývá myšlenkou odstranění naneseného sedimentu, který se v rybníku ukládal několik desetiletí. Rybník byl naposledy odbahněn před více než třiceti lety, v 80. letech minulého století. Jedná se totiž o poměrně náročnou akci, která navíc může být hrazena z dotačních zdrojů pouze za splnění určitých předpokladů.

Tím hlavním je dostatečné množství usazeného sedimentu, kdy jeho průměrná mocnost musí dosahovat alespoň 40 centimetrů. Měření proběhlo již v roce 2017, tehdy ale k uvedenému limitu scházelo několik centimetrů. Opakované měření z letošního listopadu již přineslo výsledek, který znamená naplnění základního kritéria: ukázalo se, že průměrná mocnost sedimentu v Kobylím rybníku je 43 centimetrů.

Důležité je také složení nánosu, které má vliv na jeho další využitelnost. Již dřívější rozbory prokázaly možnost bezproblémového využití sedimentu např. pro zemědělskou činnost a nový rozbor tento příznivý výsledek potvrdil.

Město před třemi lety nechalo zpracovat rovněž biologický průzkum rybníka, v němž byl záměr odbahnění označen jako potřebný a odůvodněný. Z průzkumu a informací Českého rybářského svazu mimo jiné vyplynulo, že v rybníku žilo společenství ryb přinejmenším šesti druhů, z nichž žádný nenáleží ke zvláště chráněným druhům fauny ČR. Jednalo se o karase stříbřitého, plotici obecnou, okouna říčního, lína obecného, kapra obecného a amura bílého. Naopak výskyt škeble říční či raků, obojživelníků, plazů nebo například vydry potvrzen nebyl.

Pokud se město vydá cestou odbahnění Kobylího rybníka, musí především zajistit peníze na pokrytí nákladů. V současné době je proto očekáváno vyhlášení výzvy v rámci dotačního programu „Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích – 2. etapa“. Teprve v případě úspěchu žádosti o dotaci připadá v úvahu samotné odstranění sedimentu.

To by pak přineslo další možnosti rekreačního využití Kobylího rybníka. Město má například zpracován ideový návrh, jehož cílem bylo prověřit možnosti vytvoření volnočasové zóny formou mobilní pontonové promenády s prvkem přívozu. Promenáda by byla složena z pontonového mola a doplněna lanovými prvky, spojujícími břeh s ostrůvkem. Bruntál by tak získal nábřežní promenádu s odpočinkovou zónou se zajímavým výhledem na vodní hladinu a kouskem přírody uvnitř zastavěné části města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…