Bruntál: Město chce zamezit spekulativnímu skupování bytů, žádá o bezdoplatkové zóny

12.03.2018 16:49

Rada města Bruntálu ve středu 7. března učinila významný krok k zamezení dalšího spekulativního skupování bytů za účelem jejich pronájmu lidem na sociálních dávkách.

Bruntál: Město chce zamezit spekulativnímu skupování bytů, žádá o bezdoplatkové zóny
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Radní jednomyslně souhlasili s podáním žádosti o vydání opatření obecné povahy v lokalitách ulic Cihelní, Dělnické, Dlouhé, Dolní, Dr. E. Beneše, Jaselské, Jesenické, Jiráskovy, Květné (mimo č. or. 11, 13, 15), K. H. Máchy, K. Světlé, Okružní (mimo č. or. 18 a 20), Pěší, Pionýrské, Revoluční, Rýmařovské, Šmilovského, T. Kronesové, Tř. Obr. Míru, Uhlířské, Zahradní a Zeyerovy (mimo č. or. 18).

Pokud správní orgán opatření obecné povahy v daném rozsahu vydá, nově příchozím nájemníkům v uvedených lokalitách Úřad práce ČR nebude vyplácet doplatek na bydlení.

Právě tato dávka je přitom motivem skupování bytů v bytových domech v Bruntále: slouží jako snadný zdroj zisku jejich majitelů a současně v důsledku vede ke konfliktům v soužití původních a nových obyvatel domů.

„Když nově přistěhovalý nájemník – příjemce doplatku na bydlení – nemusí jít do práce a často chodí spát až v době, kdy jeho soused vstává do zaměstnání, nemůže to dělat dobrotu. Všichni to víme. Je to důsledek systému, který umožňuje spekulantům slušně se živit na příjmu ze sociálních dávek určených pro některé skupiny lidí. A my chceme maximálně využít nových zákonných možností, jak těmto spekulativním nákupům bytů a zneužívání dávek zabránit,“ řekl starosta města Ing. Petr Rys, MBA.

Pro ilustraci: místně obvyklá výše nájmů použitá Úřadem práce ČR ke stanovení výměry doplatku na bydlení v lokalitě Bruntálu představuje prakticky dvojnásobek průměrné výše nájemného v bytech ve vlastnictví města.

Vydání opatření obecné povahy se ze zákona nemůže vztahovat na stávající nájemníky – pokud bude rozhodnutí kladné, doplatek nedostanou pouze nově příchozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…