Bruntál: Slezská Harta pod dohledem bruntálských vodních záchranářů

18.07.2021 15:55

Do další sezony na Slezské Hartě vstupují bruntálští vodní záchranáři. Členové Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Bruntál - Slezská Harta drží služby na přehradě v červenci a srpnu každý víkend a o svátcích.

Bruntál: Slezská Harta pod dohledem bruntálských vodních záchranářů
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

„Máme kvalitní a kvalifikovaný tým záchranářů, naši členové mají složeny nezbytné zkoušky záchranářů pro volnou hladinu, kvalifikace k ovládání motorového člunu, prošli zdravotním školením.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Jsme zde proto, abychom poskytli co nejrychleji první pomoc lidem na vodě i u ní,“ řekl Miloslav Střelec, předseda Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Bruntál -Slezská Harta.

Letošní dovolenou hodlá většina Čechů strávit v tuzemsku, návštěvnost Slezské Harty ale stále roste i přes to. K přehradě míří lidé nejen z nejbližšího okolí, ale hojně i z Opavska, Ostravska, Olomoucka a dalších míst. Narůstá lodní provoz, dopravu přes přehradu mezi obcemi Roudno a Razová zajišťuje přívoz Rouza, je zde nová výletní elektroloď, půjčovny loděk, šlapadel a paddleboardů, působí tu veslařský klub, jachtařská škola a půjčovna jachet, je tady spousta rekreantů a rybářů, přes léto jsou na březích dětské tábory. Návštěvníky největší přehrady v Moravskoslezském kraji láká neporušená okolní příroda. Atraktivní jsou také závody dračích lodí, největší akce svého druhu v celém kraji, na kterou se sjíždí tisíce diváků. Letos se uskuteční sedmý ročník od 20. do 22. srpna. „Přítomnost nás vodních záchranářů na Slezské Hartě je čím dál tím víc důležitější,“ zdůraznil Miloslav Střelec.

Svou základnu mají bruntálští záchranáři u pláže v Mezině, nedaleko od jednoho z přístavišť elektrolodi Harta. Vodní záchranáři k zásahům vyjíždějí na pokyn integrovaného záchranného systému, kde se sbíhají volání na tísňové linky 150, 155, 158 a 112.

Provádí preventivní kontrolní plavby, pomohou, když se na ně obrátí jachtaři v nouzi, rybáři a další rekreanti u vody. Dětem na letních táborech u Harty předvádí výukové ukázky první pomoci, poskytují bezpečnostní dohled při pořádání nejrůznějších akcí na přehradě.

Velký důraz kladou na prevenci, upozorňují návštěvníky, aby nepřeceňovali svoje plavecké schopnosti, dbali na bezpečnost, při koupání a vodních sportech se vyvarovali alkoholu,  dětem na lodičkách dávali záchranné vesty a na lodích měli plavecké záchranné prostředky. „Stále rozšiřujeme své řady a hledáme další zájemce, kteří se k nám mohou přidat. Stačí chuť do práce, lidi u nás zaškolíme a připravíme,“ dodal Miloslav Střelec.

Všichni členové Vodní záchranné služby ČČK Bruntál-Slezská Harta slouží ve svém volném čase a zdarma. Spolek funguje jako nezisková organizace, na svou činnost a na vybavení si musí sami sehnat finance, kterých stále není dost. Podle svých možností přispívají obce a města v regionu i vedení kraje. „S rozvojem turistického ruchu na přehradě musí být spojena i nezbytná prevence a bezpečnost. Jaký větší servis by na přehradě měli návštěvníci dostat, než záchranu života a zdraví?“ konstatoval Miloslav Střelec.

Slezská Harta je devátou největší přehradou v Česku, zaujímá plochu 874 hektarů. Přehrada má na délku více než deset kilometrů, některé lokality pobřeží jsou obtížně dostupné pro motorová vozidla záchranářů, motorový člun je pak tím nejrychlejším prostředkem pro rychlou záchranu, zdravotní či technickou pomoc. A tím jediným pro pomoc na hladině.

Některé z akcí, u kterých asistovali členové Vodní záchranné služby ČČK Bruntál-Slezská Harta:

- závody dračích lodí.
- květen 2019 – Skautská regata – Skare 2019 - mistrovství republiky mladých skautů na plachetnicích.
- září 2019 - natáčení filmu Tichý společník s herci Klárou Issovou, Bolkem Polívkou, Pavlem Řezníčkem a Jozefem Polievkou.
- červenec 2020 -  vytrvalecký běžecký a plavecký závod Swimrun Slezská Harta 2020, pořádaný opavskými sportovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…