Bruntál oslaví osmisté výročí, město představuje logo a vyhlašuje soutěže

15.01.2012 12:38

Město Bruntál se připravuje na oslavu mimořádného jubilea: v příštím roce oslaví své 800. narozeniny. Oslavy výročí začaly oficiálně se začátkem letošního roku – město představuje logo oslav, spouští nový web a zahajuje řadu soutěží pro veřejnost.

Bruntál oslaví osmisté výročí, město představuje logo a vyhlašuje soutěže
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Hlavní část oslav připadne na rok 2013, kdy si Bruntál připomene pro město zásadní zmínku obsaženou v tzv. potvrzovací listině krále Přemysla Otakara I. pro Uničov z roku 1223. Z ní je patrné, že Bruntál existoval již deset let před tím, tedy v roce 1213. Ačkoliv je přesné datum založení města dnes již neznámé – uvažuje se o prvním desetiletí 13. století –, právě rok 2013 je považován za pro město historické datum a důvod k nadcházejícím oslavám. 

Oslavy proto vyvrcholí v příštím roce: do Bruntálu bude pozvána řada významných hostů včetně hlavy státu, na programu bude spousta mimořádných kulturních a společenských akcí a připomínka významného jubilea bude zřejmá už při vjezdu do města. Od začátku letošního roku jsou všechny významnější kulturní a společenské počiny doplněny novým oficiálním logem oslav, které bude zároveň základem nových informačních tabulí.

Město rovněž spouští nové webové stránky přístupné na adrese http://800let.mubruntal.cz. Web je teprve čerstvě spuštěn a postupně bude naplňován informacemi. Ty se budou týkat aktivit souvisejících s oslavami; nedílnou součástí webu budou nové fotogalerie se současnými i historickými snímky města, videa a dalšími způsoby podané zajímavosti o Bruntálu a jeho unikátním výročí. 

Připraveny budou ankety a soutěže pro širokou veřejnost. Už nyní je připraveno osm soutěží: výtvarná soutěž "Bruntál včera a dnes mýma očima", videosoutěž „800 vteřin v Bruntále“, skladatelská soutěž „Znělka pro Bruntál“, literární soutěž „Bruntál – město, kde žiji“, hudební soutěž „Radostné muzicírování“, gastronomická soutěž „Bruntálské koláčování“, fotografická soutěž „Město Bruntál a lidé bruntálští, aneb 800 let v drsném kraji“ a přehlídka dramaticko umělecké činnosti s názvem „Hrajeme Vám pro radost“.

V nejbližších dnech bude zahájena další soutěž s názvem „Poznej Bruntál na detailech“, jejíž součástí bude od začátku února výstavka v prostorách úřadu.

„Naším cílem a smyslem připomínky výročí je nejen to, aby se lidé dobře bavili a užili si oslav, ale aby si zároveň uvědomili svůj vztah k městu a sounáležitost s Bruntálem,“ podotkl místostarosta města Vladimír Jedlička.

O všech akcích v rámci oslav 800 let Bruntálu bude veřejnost v průběhu následujících měsíců postupně podrobně informována prostřednictvím městských webů, internetového kalendáře akcí, radničních novin Náš domov, kulturního měsíčníku, městské internetové televize a dalšími způsoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mubruntal.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…