Bruntálskou radnici navštívil ředitel Agentury pro sociální začleňování

10.10.2015 7:28

Starosta vyzval ředitele Agentury pro sociální začleňování k pomoci při zapojení dlouhodobě nezaměstnaných do práce.

Bruntálskou radnici navštívil ředitel Agentury pro sociální začleňování
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Bruntálskou radnici navštívili v úterý 6. října ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek, náměstkyně pro řízení sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR Martina Štěpánková a lokální konzultantka Martina Čaputová.

Setkali se zde mimo jiné s dotazy na možnosti reálné pomoci ze strany agentury při zařazování dlouhodobě nezaměstnaných do pracovního procesu.

Návštěvu na radnici přivítali starosta města Petr Rys, místostarosta Vladimír Jedlička a jednání se zúčastnily také zástupkyně odboru sociálních věcí Městského úřadu v Bruntále. Starosta řediteli agentury představil v prezentaci Bruntál a informoval jej o problémech, které by podle jeho slov měla agentura především řešit.

„Kvůli nedostatku práce se sem stěhují jedinci, kteří ve skutečnosti žádnou práci nechtějí, a tím snáze dostávají dávky na Úřadu práce,“ sdělil starosta jeden z nejpalčivějších problémů města řediteli agentury. Připomněl nedávnou zkušenost, kdy Technické služby s pomocí Úřadu práce musely oslovit více než dvě stovky dlouhodobě nezaměstnaných, aby naplnily padesát vytvořených míst v rámci veřejně prospěšných prací. 24 uchazečů nabídku odmítlo rovnou a 122 ji nepřijalo z různých důvodů.

„To ukazuje na pokřivené pracovní návyky a na pro mě neakceptovatelný systém, kdy za odmítnutí práce nikomu nic nehrozí. A potom přichází známé problémy v soužití. Ti lidé mají dost času a energie, aby se po nocích bavili a tancovali a přes den nechodili do práce,“ pokračoval starosta.

Zástupce Agentury pro sociální začleňování, s níž město v rámci takzvaného lokálního partnerství spolupracuje od roku 2005, starosta informoval o záměru založit v Bruntále sociální zemědělský podnik a vyzval agenturu ke spolupráci v této oblasti. „Chceme se vrátit v čase zpět, rádi bychom se vydali cestou zemědělské prvovýroby, ale narážíme na to, že v otázce financování se nemůžeme dostat do programu lokálního partnerství,“ podoktnul starosta.

Ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek slíbil, že se problematikou bude zabývat. „Pomoc mohu slíbit, výsledek však ne. Ale udělám, co budu moci. Bruntál má v této oblasti prvenství, jste v tom na špičce,“ řekl Jiránek, který i při své návštěvě bruntálského sociálního podniku Liga ocenil výsledky Bruntálu ve sféře sociálního podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…