Budování protipovodňové ochrany Olomouce postoupilo do další fáze

13.02.2015 17:12

Realizace protipovodňových opatření v Olomouci získává v těchto dnech další konkrétní obrysy. Státní podnik Povodí Moravy postoupil v přípravě druhé etapy (II. B etapa) zvýšení kapacity koryta řeky Moravy, což je další fáze protipovodňové ochrany města.

Budování protipovodňové ochrany Olomouce postoupilo do další fáze
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Přípravy na výstavbu protipovodňových opatření začaly ve městě tento týden, konkrétně kácením dřevin. Do kácení zhruba 400 stromů podél řeky v úseku od železničního mostu poblíž ulice Wittgensteinovy až po most v ulici Komenského se v pondělí 9. února pustilo Povodí Moravy. „Je to nezbytná součást přípravy stavby a zahrnovat bude samozřejmě i náhradní výsadbu stromů,“ ujistil generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

„Konkrétně jsme povolili kácení 354 stromů a 14 skupin keřů o rozloze 1 613 m². Náhradní výsadba bude zahrnovat 245 stromů a 1 372 m² keřové plochy,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Zahájení II. B etapy se předpokládá ve 3. čtvrtletí roku 2016 a dokončení v roce 2019. „Od roku 1997 se Olomouc potýká se všemi typy povodní, které pro Českou republiku připadají v úvahu. Musíme proto vybudovat protipovodňovou ochranu, protože lze předpokládat, že znovu přijde období, kdy ji budeme potřebovat,“ zdůraznil primátor Olomouce Antonín Staněk.

Protipovodňová ochrana Olomouce začala „Technicko - ekonomickou studií zvýšení kapacity koryta řeky Moravy v Olomouci“, autora Aguatis, a.s. dnes Pöyry Environment, a.s. Velmi důležitým podkladem je „Studie urbanistického a ekologického začlenění koryta řeky Moravy do struktury města Olomouce“ - autoři ing. arch. Löw, prof. Štěrba, atelier DRNH. Jde o období 1999 – 2002.

Jako I. etapa je označován obtokový kanál u teplárny. Byl dokončen v říjnu 2007. II. A etapa zahrnovala zkapacitnění koryta Moravy a další úpravy od soutoku Mlýnského potoka s Moravou až k železničnímu mostu. Tato etapa byla dokončena v říjnu 2013.

„Nyní bude realizována II. B etapa od soutoku Moravy a Mlýnského potoka nad Velkomoravskou ulicí až k mostu Komenského, tedy i nové nábřeží včetně řešení mostů Masarykova a Komenského a souvisejících investic města,“ doplnil primátor Antonín Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

13:37 Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

Od roku 2016 brázdí koleje v Česku, Slovensku a Německu 165 metrů dlouhý obrněný kolos, který ve čtv…