Bystřice pod Hostýnem: Pobočka Komerční banky bude přes nesouhlas města zrušena

17.07.2020 10:13

Pandemie koronaviru urychlila plán na rušení některých menších poboček Komerční banky, a. s. Mezi nimi je bohužel i pobočka v Bystřici pod Hostýnem, uzavřená už v průběhu března.

Bystřice pod Hostýnem: Pobočka Komerční banky bude přes nesouhlas města zrušena
Foto: Bystřice pod Hostýnem
Popisek: Bystřice pod Hostýnem

Podle informací, které město obdrželo, zruší banka do konce srpna 2020 až pětinu svých poboček na celém území České republiky.
Město se aktivně snažilo uzavření pobočky v Dolní ulici zabránit nebo alespoň dosáhnout jeho odkladu. Na generálního ředitele Komerční banky Jana Juchelku se obrátil v osobním dopise s prosbou o zvážení situace starosta města Zdeněk Pánek. Plné znění dopisu i odpověď na něj uvádíme.

V Bystřici pod Hostýnem dne 2. června 2020
Vážený pane generální řediteli,

obracím se na Vás jako starosta města Bystřice pod Hostýnem (Zlínský kraj) ve věci avizovaného zrušení pobočky Komerční banky, a. s., v našem městě. Jsme touto skutečností znepokojeni a obáváme se, že přinese potíže občanům, firmám a zkomplikuje i finanční hospodaření města.  Chtěli bychom proto požádat o zvážení všech možností, jak kamennou pobočku v Bystřici pod Hostýnem zachovat.

Město Bystřice pod Hostýnem je stálým klientem Komerční banky, a. s., od roku 1999. Má zde v současné době zřízeno šestnáct běžných a dva úvěrové účty, jejichž prostřednictvím realizuje převážnou část svého platebního styku. Jsou na ně převáděny i příjmy ze sdílených daní, což je nejvýznamnější část městského rozpočtu. Spolupráce s Komerční bankou, a. s., přispěla k realizaci velkých investičních projektů města, během dvaceti let jsme profinancovali investice v hodnotě 1 mld. korun.

Již dočasné uzavření pobočky v době pandemie nám způsobilo komplikace při vkládání hotovosti na účty, zvláště pokud jde o manipulaci s mincemi.  Chápeme nutné změny i opatření a výzvy, aby klienti více využívali bezhotovostního platebního styku. Přesto však stále zůstává určitá skupina občanů (zejména senioři), která preferuje osobní kontakt na pobočce či v pokladně úřadu a hotovostní placení. Město by jim chtělo nadále tuto možnost poskytovat.
Děkujeme Vám, že naše připomínky i situaci vezmete v úvahu.

S úctou a přáním úspěchů Zdeněk Pánek, starosta města

***

V Praze dne 12. června 2020

Vážený pane starosto,

chápu Váš pohled a rozumím skutečnosti, že zrušení pobočky může způsobit určité nepříjemnosti. Věřte, že uzavřít pobočku, která byla ve Vašem městě dlouhá léta, není ani pro nás jednoduché. Naše rozhodnutí zůstává přesto stejné – provoz pobočky v Bystřici pod Hostýnem nebude obnoven. K tomuto rozhodnutí jsme přistoupili po důkladné analýze jejího využívání, které má dlouhodobě klesající trend. Dopad přinesla také současná koronavirová krize, která ukázala, že naši klienti začali intenzivně využívat on-line přístup do banky.

Většinu bankovních operací lze v dnešní době již provést přes mobil či internet, stále máme funkční i vysoce kvalitní Expresní linku, díky které lze řadu záležitostí řešit i telefonicky. Této možnosti mohou ve značné míře využít senioři, které zmiňujete. Jsme připraveni jim poskytnout maximální součinnost a pomoc v případě, že výše uvedené služby dosud nepoužívají. Přispěli bychom tak k tomu, aby nebyli zrušením pobočky nijak zásadně ovlivněni. V případě, že bude třeba některé věci řešit osobně na pobočce, nejbližší pobočka KB je na nám. Dr. E. Beneše 25, Holešov.

Ani po uzavření obchodního místa v Bystřici pod Hostýnem neztratí zákazníci naší banky možnost realizovat hotovostní operace, protože v místě bude nadále k dispozici bankomat umožňující i vklady, a to v nepřerušeném režimu. Je také třeba zmínit, že již řadu měsíců sledujeme i změnu v oblasti chování klientů v souvislosti s využíváním plateb kartou. Pro obchodníky máme připraven program akceptace platebních karet, včetně bezplatného poskytnutí terminálu.

Ujišťuji Vás, že si velice vážíme naší dosavadní spolupráce, která byla realizována ve Vašem městě. Věřím, že společně najdeme takové řešení, které bude výhodné pro všechny naše stávající klienty, a posuneme tak naši spolupráci na novou úroveň.

S přátelským pozdravem Ing. Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…