Česká Lípa: Centrum textilního tisku se otevřelo veřejnosti

18.02.2011 20:26

Město Česká Lípa dnes poprvé otevřelo Centrum textilního tisku, které bude provozovat jeho příspěvková organizace Lipý Česká Lípa.

Česká Lípa: Centrum textilního tisku se otevřelo veřejnosti

V nové interaktivní expozici si mohou návštěvníci sami vyzkoušet různé techniky potiskování látek a zároveň se seznámit s historií potiskování textilu na Českolipsku.

Expozice Centra textilního tisku, které se nachází ve zrekonstruovaném hospodářském stavení Vodního hradu Lipý, nabízí nejen seznámení s cennými historickými artefakty, ale i možnost aktivně se zapojit do tvůrčího procesu textilního tisku. Historická expozice v podkroví představuje dědictví kartounek na Českolipsku. Hlavním exponátem jsou nově zrestaurované vzorníky, které jsou doplněny o tiskařské formy i hotové výrobky.

Interaktivní expozice v přízemí sestává z pěti různých tématických okruhů spojující v sobě vždy teoretickou i praktickou část. Expozice návštěvníkům hravou formou přibližuje aktuální techniky potiskování textilu a nabízí možnost si tyto technologie přímo vyzkoušet. Zároveň se návštěvníci díky naučným panelům mohou dozvědět další informace z historie textilního tisku. Návštěvník si může projít a vyzkoušet všechny tyto okruhy nebo se zastavit pouze u toho, který je pro něj nejzajímavější. Výběr technologií jednotlivých tématických okruhů navazuje na tradiční tiskařské způsoby potisku textilií. Pro nejmenší návštěvníky je určeno jednoduché potiskování pomocí razítek a relaxační koutek s dřevěnými kostkami a omalovánkami. Tématický okruh s videoprojekcí nabízí zajímavé dokumenty o historickém i současném potisku textilu.

ukázka potiskování textiluukázka potiskování textilu„Rekonstrukcí hospodářského stavení v areálu Vodního hradu Lipý v České Lípě, kterou koncem loňského roku dokončila stavební firma GEDOS, spol. s r. o., došlo k celkové revitalizaci objektu a blízkého okolí," uvádí starostka města Hana Moudrá a dodává, že jeho využití na návštěvnické a poradenské centrum textilu tak přispěje k atraktivitě a ke zkvalitnění českolipské infrastruktury cestovního ruchu.

Na realizaci muzea získalo město Česká Lípa finanční podporu ve výši 12,5 milionu Kč z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Projekt „Česká Lípa v evropském pásmu textilu" probíhal v letech 2009 - 2011. Celkové výdaje na projekt, které zahrnují nejen stavební úpravy, ale rovněž dodávku expozice, restaurování a digitalizaci sborníků včetně zajištění technického dozoru nebo publicitu, jsou vyčísleny na cca 16 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …