Česká Lípa: Knihovna bude mít novou pobočku na Ladech

07.04.2021 9:15

Bezbariérový, vzdušný, světlý a zbrusu nový prostor bude mít k dispozici českolipská městská knihovna na sídlišti Lada. V ulici Komenského, jen několik desítek metrů dál od původní pobočky, totiž město upravilo přízemí bytového domu pro potřeby městské knihovny. Čtenářům by se nová pobočka měla otevřít 1. června letošního roku.

Česká Lípa: Knihovna bude mít novou pobočku na Ladech
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Původní pobočka byla umístěna v suterénu bytového domu v Komenského ulici, do místnosti však zatékalo, bylo tam málo světla a nepřekonatelnou bariérou byly dvoje schody, které k pobočce vedly. Město se tak rozhodlo zrekonstruovat prázdné přízemí budovy pro potřeby městské knihovny.

„V prostoru tak vznikla velká světlá místnost společně s novými WC a také zázemím pro knihovnice. Kompletní stavební úpravy včetně rozvodů vody a elektroinstalace provedla firma VERSANA s.r.o. za cca 4 miliony Kč,“ uvedl místostarosta České Lípy Martin Brož.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

„Místnost je zatím prázdná, čeká na nastěhování, otevřít by paní ředitelka knihovny chtěla symbolicky na den dětí, protože v pobočce na Ladech mají kromě beletrie i spoustu zajímavých knížek pro děti. Nová pobočka je nejen konečně přístupná pro hendikepované občany nebo staré lidi, kterým se hůř chodí, ale přemístěním knihovny jsme přispěli i k větší bezpečnosti dané lokality, protože prostor a jeho nejbližší okolí bude díky provozu knihovny pod neustálým dohledem,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová. „Čtenářům přeji, aby epidemiologická situace dovolila otevřít knihovnu podle plánu a aby se jim v nových prostorách líbilo,“ doplnila starostka.

Městská knihovna Česká Lípa má celkem tři pobočky: na Holém vrchu, Špičáku a Ladech. Pobočka na Špičáku prošla celkovou rekonstrukcí v roce 2019, drobnými úpravami prošla i nejmenší pobočka na Holém vrchu. Problematická je hlavní budova knihovny na náměstí T.G.M., která též není bezbariérová a potřebám knihovny již plně nevyhovuje. Na stavbu nové hlavní budovy knihovny chce město v roce 2022 vypsat architektonickou soutěž o návrh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…