Česká Lípa: Letos uplyne dvacet let od obnovení tradice českolipských Pašijí

03.03.2024 16:29 | Tisková zpráva

Velkolepé ztvárnění posledních hodin v životě Ježíše Krista, všeobecně známé jako Pašije či Pašijové hry, se v moderní historii České Lípy poprvé konaly v roce 2004. Letos tedy uplyne dvacet let od obnovení této historické tradice.

Česká Lípa: Letos uplyne dvacet let od obnovení tradice českolipských Pašijí
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Úžasné představení v malebných kulisách vodního hradu Lipý proběhne tradičně na Velký pátek 29. března, hrad bude veřejnosti otevřený od 13:00, samotné Pašije proběhnou od 15:00. U příležitosti dvacátého výročí obnovení této nádherné akce organizátoři připravili také výstavu velkoformátových fotografií ústředních postav příběhu a vybraných fotografií z historie představení.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49978 lidí

Výstavu budou moci občané shlédnout od úterý 5. března do úterý 30. dubna v Centru textilního tisku. Organizátorem akce je tradičně Ochotnický spolek Lípa společně s dalšími subjekty. Duchovním otcem projektu je Petr Brambor Nárovec, průvodce na vodním hradě Lipý, který se o obnovu dávné tradice v České Lípě zasadil a je nedílnou součástí představení.

„Česká Lípa může být pyšná na to, že má tak úžasnou tradici, jako jsou Pašijové hry. Představení je unikátní nejen svojí velikostí, počtem účinkujících, mezi kterými jsou i římští vojáci, ale také autorskou hudbou, naturalistickým ztvárněním a tím, že se opravdu konají na Velký pátek bez ohledu na počasí. Na Pašije se sjíždí stovky lidí ze širokého okolí, včetně fotografů z prestižních časopisů. Přeji tedy organizátorům, aby jim vyšlo počasí, přípravy probíhaly hladce a aby měli dostatek síly a nadšení do dalších let,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Představení je živě doprovázeno Příležitostným orchestrem ZUŠ Česká Lípa pod vedením Pavla Hrice, hraje se autorská hudba z pera ředitele ZUŠ Marka Kučery. Režisérem představení, které čítá cca tři desítky účinkujících, je Štěpán Kňákal, který převzal štafetu po režisérovi Františku Zborníkovi. V titulní roli Ježíše se opět představí gynekolog Jakub Neumayer.

Autorem letošního plakátu je oceňovaný hudebník, výtvarník a rodák z České Lípy Jakub König, který je v letošním roce mimo jiné nominovaný na cenu Anděl za album Hvězdy v kategorii sólový interpret. V minulosti byli autory plakátu např. grafička Michaela Verbová nebo malíř Michal Janovský, oba z České Lípy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…