Česká Lípa: Matrika hlásí více přivítaných občánků, méně svateb

08.01.2016 16:50 | Zprávy

Celkem 262 nových občánků České Lípy přivítali v loňském roce zástupci radnice v obřadní síni českolipského městského úřadu mezi ostatní obyvatele města. O rok dříve to bylo „jen“ 213 občánků. Kromě vítání občánků pak v roce 2015 zajišťovaly pracovnice českolipské matriky celkem 142 svateb. (Za rok 2014 jich bylo 151).

Česká Lípa: Matrika hlásí více přivítaných občánků, méně svateb
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

V deseti případech sňatek uzavíral občan České republiky s cizincem nebo též  dva cizinci (Cizinci pochází konkrétně z těchto zemí: Slovensko, Německo, Bulharsko, Ukrajina, Vietnam, Kypr, Bulharsko).

„Matriční úřad v České Lípě zajišťuje svatby v celém správním obvodu, tedy i v malých obcích v okolí našeho města. Tam může snoubence oddat přímo starosta této obce, takové svatby byly v loňském roce celkem tři. Jednalo se o  Nový Oldřichov, Sosnovou a Stvolínky,“ uvedla Iva Horáková, vedoucí oddělení matriky a evidence obyvatel českolipské radnice. Jak doplnila, oddávat páry snoubenců v České Lípě může  osm členů zastupitelstva města: starostka Romana Žatecká, místostarostka Alena Šafránková, místostarosta Juraj Raninec a zastupitelé Eva Vlastníková, Tomáš Vlček, Petr Novák, Petr Skokan a Jan Rubický. Oficiálním dnem a místem pro uzavírání sňatků v České Lípě je sobota v obřadní síni na radnici. Pokud se snoubenci rozhodnou uzavřít manželství jindy a jinde, musí zaplatit správní poplatek 1 000 korun. Nejčastěji se však snoubenci stále berou na radnici, oblíbeným místem je také vodní hrad Lipý, Villa Hrdlička, penzion Ráj v Liticích nebo nejrůznější zahrady či restaurační a rekreační zařízení. Další oblíbené místo, ambit v českolipském muzeu, který je po stavební rekonstrukci již snoubencům k dispozici pro uskutečnění svatebního obřadu.

Pro úplnost tradičního novoročního ohlédnutí za zajímavými daty z matriky dodáváme, že za loňský rok se v České Lípě narodilo -podle matriční knihy- celkem 898 dětí a naopak zemřelo 706 osob.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Město podpořilo pacienty s roztroušenou sklerózou

7:37 Jihlava: Město podpořilo pacienty s roztroušenou sklerózou

Na parkánu v ulici Hradební ode dneška rostou slunečnice. Zástupci vedení města, neziskové organizac…