Česká Lípa: Město hledá firmu, která opraví Kounicův dům

04.02.2024 16:29 | Tisková zpráva

Ještě v letošním roce by se mohla rozjet kompletní rekonstrukce historického Kounicova domu v centru České Lípy. Město totiž vyhlásilo veřejnou zakázku na firmu, která dům opraví. Nabídky přijímá do 19. února, pokud vše půjde dobře, smlouvu s vybraným dodavatelem by město chtělo uzavřít v polovině roku. Odhadované náklady činí 263 mil. Kč vč. DPH.

Česká Lípa: Město hledá firmu, která opraví Kounicův dům
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Součástí zakázky není jen kompletní rekonstrukce budovy, která 13. května 2015 vyhořela, ale také sanace a statické zajištění stávajícího zdiva, úprava vnitřní dispozice a nádvoří, výměna veškerých instalací a přípojek, vybudování nového systému vytápění a větrání, nového krovu a střechy ve tvaru, který měla, než dům vyhořel. Před instalací nové střechy se počítá s demontáží stávajícího provizorního zastřešení. Kromě stavebních prací bude vítězná firma dodávat také kompletní vybavení interiérů, podobně jako tomu bylo při rekonstrukci Jiráskova divadla.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32537 lidí

„Kounicův dům je nádherná historická, památkově chráněná budova, do které se po dokončení rekonstrukce přesune Dům dětí a mládeže Libertin, který doposud sídlí v nevyhovující církevní budově na Škroupově náměstí. Stavba to bude komplikovaná a náročná, nicméně jsme šťastní, že se nám podaří zachránit historicky cennou budovu, které navíc vdechneme nový život. Dům dětí pak dostane odpovídající zázemí pro veškeré svoje aktivity, které bude moci díky velkorysému prostoru dále rozšiřovat,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová a doplnila, že rekonstrukci domu bude město hradit ze svého rozpočtu.

Dřívější majitel, Sdružení sportovních svazů ČR, se o vyhořelou budovu nestaralo, a proto v roce 2018 odkoupilo objekt za 1,9 milionu korun město Česká Lípa. V následujícím roce probíhalo zajištění domu proti zhoršování jeho stavebně technického stavu, jehož součástí bylo dočasné statické zajištění domu včetně zabednění oken a vybudování provizorní střechy. Od té doby je dům chráněn před povětrnostními vlivy a postupně vysychá. Tyto práce měla na starosti firma PSD Děčín, s.r.o., za zhruba osm milionů korun.

Projektanta se městu po komplikacích ve výběrovém řízení podařilo vysoutěžit v květnu 2021, kompletní projektovou dokumentaci zpracovala firma DigiTry Art Technologies, s.r.o., Praha, za 8,5 milionu korun. Stavební povolení získalo město v březnu loňského roku, kdy byla také hotová prováděcí projektová dokumentace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…